Druga godba: Terra folk in Sam Mangwana

krizanke_terra_folk0022

Terra Folk in Sam Mangwana navdušili v Križankah


V Ljubljani se v teh dneh odvija Druga godba, mednarodni festival, ki ga letošnje leto lahko spremljamo že devetnajstič. Na festivalu nastopajo odlični glasbeniki, priznani pri nas in po svetu. Tudi včerajšnji koncert v Križankah ni bil izjema. V četrtek, 29. maja, sta jih namreč zasedli dve odlični zasedbi, slovenski Terra folk  in Sam Mangwana iz Demokratične republike Kongo in nam popestrili topel spomladanski večer.


Ura še ni bila devet zvečer, ko so bile Križanke že nabito polne dobre glasbe željnih poslušalcev, ki so nestrpno čakali na začetek koncerta. Kmalu sta se na odru pojavila prva člana Terra folka, Danijel in Boštjan, in na kitaro ter bobenček odigrala uvodno točko. Med igranjem sta se jima pridružila še violinist Bojan ter basist Joško in zabava se je lahko začela. Fantje so uprizorili pravi spektakel in ni trajalo dolgo, da so prav vse gledalce spravili na noge. 


Verjetno ni treba posebno poudarjati, da igrajo Terra folk glasbo različnih kulturnih prostorov in tudi tokrat smo lahko slišali pesmi keltskega, židovskega, irskega, balkanskega, makedonskega…izvora. Seveda niso pozabili tudi na slovenske skladbe in zaigrali nekoliko spremenjeno in posodobljeno Avsenikovo ‘Mesečino’, Prešernovo ‘Luna sije, kladvo bije’ in mnoge druge. Eksperimentirali pa niso le z glasbenimi stili, ampak tudi z inštrumenti. Pri tem gre še posebej izpostaviti Boštjana, saj je med koncertom zamenjal kar nekaj glasbil, od klarineta do različnih vrst flavt in drugih pihal, ki jih ima v svoji zbirki že preko 70 in na vse tudi odlično igra. Za glasbilo je uporabil celo elastiko in zadrgo svojih hlač (pri tem si lahko predstavljate komičnost prizora).


Fantje pravijo, da je njihovo glasbo najboljše poslušati v živo in to vsekakor drži. Poleg izvrstne glasbe se lahko na koncertu nasmejimo tudi mimiki, skakanju po odru, uživamo v spontanem nastopu in občutimo posebno energijo, ki nam jo posredujejo s svojo glasbo in pojavo. Vpliv le te je bil v Križankah še kako prisoten!


Terra folk so zadnje čase pri nas vedno bolj popularni. O njihovih uspehih beremo v časopisih, jih gledamo na televiziji in jih poslušamo po radiu. Toda prav vsakokrat nas presenetijo s čim novim in originalnim. Noben koncert ni enak drugemu in na vsakem jim uspe, da nas s svojo inovativnostjo zopet navdušijo.


Zanimiv pa je bil tudi pogled na publiko, ki je bila pisana tako po starosti kot tudi po dialektih. Toda vsi so prišli na koncert z enim razlogom, uživati v dobri glasbi in se zabavati. Ura in pol je minila, kot bi trenil in kljub močnemu ploskanju in žvižganju so se morali Terra folk žal posloviti, saj so koncerti dovoljeni le do polnoči, za odrom pa je na svoj nastop čakala še ena skupina, ki je v Ljubljano pripotovala z daljne Afrike.


Po kratkem odmoru smo na odru zagledali simpatičnega Sama Mangwano in njegovo nasmejano osemčlansko spremljevalno skupino. O afriškem pevcu pri nas ne vemo veliko, če pa bi o njem povprašali v rodni Afriki ali Braziliji in Franciji, kjer  pogosto gostuje, bi prav zagotovo naleteli na veliko odobravanje in pozitivne kritike. Na tamkajšnji glasbeni sceni kraljuje že skoraj štirideset let in je dobro poznan po svoji impulzivni glasbi, ki je zmes avtohtone afriške glasbe in latina, v njej pa najdemo prav tako prvine drugih kultur. Temu primerna je tudi raznolikost instrumentov (na odru lahko poleg značilnih afriških tolkal opazimo harmoniko, kitari in bas) in nacionalna sestava zasedbe, saj člani prihajajo iz različnih koncev sveta (Kamerun, Demokratična republika Kongo, Francija,…). Veliko odobravajočih pogledov sta bili deležni back vokalistki, Koko in Pascal,  ki sta nas fascinirali z mogočnima glasovoma, očarljivostjo in zanimivo plesno koreografijo. Aktivni smo bili tudi poslušalci, saj smo se tudi sami zavrteli v živahnih ritmih rumbe, salse in sambe. Večina pesmi je res bolj vesele narave in plesnih ritmov, nekaj pa je tudi takih, ki govore o problematiki vojn in socialnih problemov Samuelove domovine. Tudi sam večkrat poudari, kako pomembno je medsebojno sodelovanje, prijateljstvo in mir. Nastop Sama Mangwane ne bi bilo brez podpore Francoskega inštituta Charles Nodier iz Ljubljane. Okoli polnoči se je moral Sam posloviti, publika pa se s tem ni želela sprijazniti in je skupino z glasnim aplavzom prepričala, da so zaigrali še eno pesem.


Po zaključeni prireditvi smo koncert na kratko pokomentirali  z Boštjanom Gombačem, že prej omenjenim članom Terra folka. Navdušeno je pohvalil tako organizacijo kot tudi publiko, saj ne pomni, kdaj je bilo na njihovem koncertu tako dobro vzdušje. Presenečen je bil tudi nad množico obiskovalcev in se čudil, da imajo toliko zvestih oboževalcev. Izvedeli smo, da je zasedba Terra folk že nastopala na Drugi godbi in sicer kar tri leta nazaj, ko so ravno pričeli s svojim delovanjem. Takrat so bili še neznani in neuveljavljeni. Le kdo bi si mislil, da bodo v treh letih postali ena najboljših in najbolj priljubljenih slovenskih skupin! Boštjan je v Križankah nastopil tudi v petek 30. maja, s skupino Katalena.


Pina Sadar


foto: Damjan Demšar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.