Blur – Think Tank

Blur - Think Tank

Blur – Think Tank

Založba: Virgin Records / Distribucija: Dallas Records, 2003


Malo je skupin, ki se tekom svojega obstoja kontinuirano razvijajo in pogumno z vsakim novim albumom asimilirajo nove glasbene zvrsti. Med slednje lahko brez zadržkov štejemo tudi skupino Blur. Evolucija te angleške skupine, z Damon Albarnon na čelu sega od naivnih, svežih in energičnih začetkov, preko ‘brit – pop’ etikete, pa vse do zadnjih albumov, ki so se spogledavali z bolj eksperimentalnimi vidiki elektronske in rock glasbe. Toliko večje vprašanje je bilo kakšen bo njihov nov album. Kar pestro je bilo že v samem procesu nastajanja novega albuma. Damon Albarn je s sodelovanjem pri projektih kot so Gorillaz, Deltron 3030 in Mali Music, pokazal svojo odprtost do novih glasbenih zvrsti. Apetite oboževalcev je dvignila novica, da bosta pri albumu sodelovala Fatboy Slim in William Orbit. Skupino pa je po nesoglasjih sredi snemanja zapustil gitarist Graham Coxon, tako, da se nam je obetal ‘guitar – free’ Blur album.


Album ‘Think Tank’, skupinin sedmi studijski album predstavlja odmik od tipičnega Blur zvoka. Skoraj ves album prežema umirjena, spokojna, skoraj že sofisticirana produkcija. Na albumu slišimo več elektronskih primesi kot na prejšnjih albumih, ampak kljub temu Think Tank zveni organsko in toplo. Vzemimo na primer zasanjano in melanholično Out of Time (skupaj z maroškim orkestrom!), magično Sweet Song (s čudovitim klavirskim vložkom, ki spominja na Debussya), cinematoskopsko Ambulance, ali pa pesmi kot so Good Song, Brothers and Sisters, Morrocan Peoples Revolutionary Bowls Club in Gene by Gene ki kar prekipevajo od šarmantnega ‘coolnessa’. Vmes sledi še Caravan, minimalistična, world music uspavanka in jazzy/funky Jets (s pravim saksofonskim solom na koncu!). Album zaključi umirjena in rahlo pesimistična Battery in Your Leg. Umirjeno nit albuma prekineta le pesmi Crazy Beat, ki še najbolj spominja na ‘klasične’ Blure in We`ve got a File On You, pesem, ki s svojim udarnim nažiganjem in refrenom še najbolj zmoti umirjeno nit albuma. Produkcijsko dovršenost albuma lepo dopolnijo emocionalno nabita besedila (‘I was born out of love. Its the only way to come into this world’ – Out of time; ‘I believed I was strong but you are the one – Caravan’), tako, da je poslušanje albuma res svojevrsten dogodek.


Think Tank je produkt skupine, ki se ne boji eksperimentov in raziskovanja novih glasbenih obzorij. Z albumom verjetno ne bo zadovoljen marsikateri starejši privrženec skupine, ampak skupina si bo pridobila tudi nove. Kakorkoli že, gre za moderen pop album, ki ga že zdaj lahko štejemo med najboljše albume leta.


MaG

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.