Predzaključni večer Tedna mladih na Slovenskem trgu – žurka za vse

tm_1605_001_tinkara

8. dan Tedna mladih na Slovenskem trgu v Kranju


Za petkov večer Tedna mladih se je Kranju napovedoval velik koncert, tako se je tudi prizorišče premaknilo na Slovenski trg, ki omogoča žuranje večji množici ljudi. Nastopale so štiri skupine: Anavrin iz Ljubljane, domačini Princeps, Tabu in Tinkara Kovač z bandom. Trg se je vztrajno polnil od osmih dalje, šanki so že obratovali in bili oblegani, pleskavice, kokice in sladkorna pena pa so ustvarili vzdušje prave ljudske veselice. V počastitev novega olimpijskega bazena, kjer se organizira prihajajoče evropsko prvenstvo v vaterpolu, je potekala tudi nagradna igra za vstopnice na taisto prvenstvo, kjer je bilo treba v lunapark maniri zadeti »gol« – luknjo v velikosti, ki ni dosti presegala žoge. Vsi pravi mačoti so se seveda preizkusili v metanju, zadevali pa so predvsem osnovnošolci.


Ozračje v Kranju je bilo zaradi sončnega vremena dodobra ogreto, dodatno pa so ga pregreli še Anavrini kot predskupina. Spet smo bili priča fenomenalni izvedbi. Magična formula za njihov uspeh je, da skušajo publiki približati glasbo, ki jim je blizu. Ustvarjajo namreč to, kar jim je všeč. Tudi zbranim je bilo. Kdor je zamudil odlično priložnost prisluhniti sicer mlademu, a obetavnemu bendu, mu je lahko pošteno žal!
Predstavili so komade: Svet hipnoze, Narcis, Pri filozofiji. Čisto so obnoreli publiko z Mesto spi. Sledila je priredba  M. Mansona Nobodies in Mi laže v obraz. Po vprašanju: ‘A boste mal zamigal?’ je sledil Orkan, kot predzadnji komad pa Ogenj. Za konec pa še posladek: V krvi senc.
Na pravi način so nekako vdrli v tisti krog, ki ga imamo okrog sebe in v katerega, razen na avtobusu, ne spuščamo nikogar, ki nam ni zelo blizu. Zapolnili so tisti manjkajoči člen med glasbo, ki že obstaja in tisto, ki prihaja. Prihaja Anavrin.
Včasih je slišati razne komentarje o slovenski glasbeni sceni, ki naj ne bi bila kaj prida, zato v želji, da bi slišali tisto ‘pravo’ glasbo, brskamo po tuji. Pa vendar: Modra ptica, ki jo je treba iskati v svetu, je vedno že doma, samo ne opazimo je. No, mi smo vsekakor opazili skupino Anavrin… Več kot očitno – odlično.


Za njimi so po krajših pripravah nastopili Princeps, katerim se je pred nedavnim zgodila kraja – natančneje povedano, ukradli so jim komplet opremo,  od ozvočenja do inštrumentov. Vendar so našli dobre duše, ki so jim bile pripravljene vse navedeno odstopiti za ta večer – pohvala skupini Stratus za to potezo. Princeps so s tako pogumnim nastopom na tuji opremi prav gotovo še utrdili sloves lokalnih junakov. Naj priznava, da s preigravanjem tujih uspešnic na naju niso naredili posebnega vtisa, sva pa zato bolj opazovali dogajanje pod odrom in ugotovili, da so pri kranjski publiki izredno priljubljeni. Občinstvo so pošteno ogreli, večina je začela intenzivno žurati. Vsekakor so bili dobro izbrana predskupina za skupini, ki sta sledili.


Med posameznimi nastopi, ko je bilo potrebno pripraviti oder za naslednji band, so čas zapolnjevale nagradne igre med publiko in žrebanja na odru. Tako smo preživeli čas do trenutka, ko se je iz zvočnikov zaslišala znana melodija Poljub v srce, na to pa so se na odru eden za drugim kmalu nabrali vsi člani Tabu. Zadnja je na oder priskakala Nina in uradno začela norijo. Tudi tisti, ki se glasbi prej niso kaj dosti posvečali, so se sedaj obrnili proti odru, če že niso šli bliže k njemu. Začelo se je skakanje in plesanje, ki ni pojenjalo do konca njihovega nastopa, poslušali in prepevali so prav vsi v publiki, seveda pretežno bolj študentska populacija. Tokrat smo slišali izbor komadov iz novega in iz starega albuma ter tudi kar nekaj predelav tujih uspešnic. Zdelo se je, kot da ima Nina še več energije kot ponavadi, njen glas je tokrat zvenel močno in odlično, medtem ko so se ostali člani banda odločili za bolj skuliran nastop, z malo manj skakanja kot sicer. Morda je nanje tak vpliv imela nizka temperatura in so potrebovali nekaj ogrevanja. Publiki tega ni bilo treba, saj so bili že v polnem zagonu. Tudi Nini je bilo očitno že kmalu vroče, saj si je odpela jakno in spet presenetila z novim stilskim izzivom spodnjega perila nad zgornjimi oblačili. Čeprav se je ura že v času njihovega nastopa začela približevati uradni policijski uri, je publika po uradnem delu priklicala še bis, ko so Tabu odigrali še tri skladbe.


Zadnja nastopajoča je bila Tinkara Kovač z bandom, ki je pred kratkim izdala nov album O-range. Tako je tudi ta koncert izkoristila za predstavitev nekaj novih skladb, večina zaigranega pa so bile že preizkušene uspešnice, ki so tudi najbolj zažgale med publiko. Prav zaradi novih skladb je bil odziv publike bolj miren kot pri prejšnjih nastopajočih, vendar so jim znani komadi vseeno dali priložnost za žuranje in do konca se število publike ni zmanjšalo. Tinkara je bila tudi tokrat v zanjo običajnem usnju in sicer črnem, zmrzujoči pod odrom pa smo jo prav občudovali, ko se je odrekla jakni in ostala samo v mini oblekici. Sicer pa je bil glasbeno njihov nastop kot vedno odličen. Tinkarina spremljevalna skupina je odlična in uigrana, Tinkara pa je ne le odlična pevka in flavtistka, temveč tudi super interpretira besedila, ki jih poje. Prav gotovo to še bolj drži za njene nove avtorske skladbe, ki so ji najbrž še bliže in zato zvenijo izredno prepričljivo, žal pa jih seveda publika še ne pozna dobro. Ne glede na praktično enourno prekoračitev policijske ure (število uniformiranih mož postave se je na prizorišču že vztrajno večalo…), tudi tukaj ni manjkal bis. Za konec nam je prihranila novo uspešnico, prvi single z nove plošče, ki ga že imamo priložnost poslušati na televiziji in radiu, Med zemljo in zrakom. Tu se je pokazalo, da publika skladbo že odlično pozna, saj je ves čas prepevala besedilo, kar kaže da bo najbrž tudi cel album dobro sprejet..


Po zaključku koncerta se je začelo prizorišče hitro prazniti, čeprav so najbolj vzdržljivi še vedno obiskovali šanke, definitivno pa je ob tej uri vladala pleskavica, dober žur je namreč večino pošteno zlakotil. Končna slika je bil Slovenski trg ozaljšan s plastičnimi kozarci, pločevinkami, steklovino in izgubljenimi predmeti, upamo pa da je brez večje škode za vse že v jutranjih urah vse ponovno stopilo v normalo in se pripravilo za sobotni zaključni večer.


Aleša & Maša, Melisa Čatak


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.