Panda + Passo continuo

tm_1305_001_panda

Peti dan Tedna mladih, 13.5.2003


V zadnjih dneh je Kranj gostil veliko znanih in odličnih skupin, ki so nastopale na festivalu Teden mladih. Tudi torkov večer na gradu Khislstein ni bil izjema, saj sta na nas na odru navduševali odlični glasbeni zasedbi Passo Continuo ter Panda. Slednja je Kranju predstavila tudi novo pevko Katjo, kar je še dodatno popestrilo dogodek.


Koncert se je začel že malo čez osmo uro in čeprav je na začetku kazalo, da ne bo veliko ljudi, se to k sreči ni zgodilo. Kmalu je bil namreč grad Khislstein, kjer se je dogodek odvijal, poln dobre glasbe željnih obiskovalcev.
Najprej je oder zasedla kar sedem članska skupina Passo Continuo. Novogoričani so nas v svojem enournem nastopu navduševali z zanimivim repertoarjem večino angleških pesmi, slišali smo tudi francosko, ki so mešanica jazza, funka, r’n’b-ja,… Energična pevka Anastasia, Matjaž, Andraž, Oliver, Jani, Miha in Matej so kaj hitro ogreli občinstvo ter nas s pestro instrumentalno zasedbo in ubranimi back vokali takoj očarali. Atraktivni Primorci so bolj poznani pod imenom En face, ki so ga morali zamenjati, saj skupina s takim imenom že obstaja na Hrvaškem. Sprememba imena pa ni prinesla nobenih drugih sprememb. Skupina ostaja še naprej zvesta svoji glasbi in stilu. Bobnar Matej, s katerim sem se o nastopu tudi na kratko pogovarjala, je pohvalil tako organizacijo kot tudi publiko in dodal, da se bodo v Kranj radi znova vrnili. Sicer pa se glasbeniki pripravljajo na izid albuma, ki bo tudi njihov prvenec. Kmalu bomo na radijskih valovih že lahko slišali njihove prve skladbe.
Vsem, ki ste koncert zamudili ali vam je bila primorska zasedba všeč in bi jih radi še enkrat videli igrati, pa Passo Continuo sporočajo da bodo 30. maja nastopali v klubu La Cantina v sosednji Italiji, kjer so tudi redni gostje.

Skupina Passo Continuo se je poslovila in občinstvo je lahko pozdravilo člane zasedbe Panda. Prvo presenečenje je bila nova pevka Katja Obleščak, ki se je tokrat tudi prvič predstavila domačemu občinstvu. Vse tiste, ki si Pande ne predstavljate brez Suzane, lahko potolažim, saj je nova Pandica več kot odlična in se zlahka kosa s prejšnjo pevko. Že po uvodnih taktih prve pesmi smo ugotovili, da njen glas zveni zelo znano. Le kako ne! Katja je v svoji sedemletni karieri pela že v bendih Lunin žur in Stratus. Z njimi je tudi posnela reklamno pesem Tedna mladih, ki jo v tem tednu tudi pogosto slišimo. Pandina glasba ji je pisana na kožo, saj nihče izmed poslušalcev ne bi mogel ugotoviti, da je to šele njihov peti skupni koncert.
V svojem nastopu so nam predstavili le peščico hitov, ki so jih ustvarili v svojem zavidljivem 17 letnem delovanju; provokativno Stoje, romantično Sneguljčico, veselo Lino, zmagovalko MMS-a Sive ceste, Daleč stran ter mnoge druge. Andreju, Damjanu, Vladu, Samu in Katji sta se na odru pridružila tudi posebna gosta, Klemen Kotar in Matjaž Kajzer, ter s trobento in saksofonom dodala še piko na i. S Pando je zarepal tudi Pižama, znani kranjski raper, ki je z njimi sodeloval že pri nastajanju plošče Urbana avantura. V gradu Khislstein je bilo zares vroče, čeprav je bilo drugod po Kranju slišati pritožbe o mrazu. Ob živahnih pesmih in veselem poskakovanju nas res ni moglo zebsti. Ura je še prehitro odbila enajst in to je pomenilo zaključek odličnega glasbenega večera. Kljub »policijski uri« so koncert malo podaljšali, saj je gorenjska publika z glasnim žvižganjem in vzklikanjem svoje ljubljence priklicala nazaj.
Po nastopu smo skočili še v zakulisje in tam poiskali zvezde večere. Ti so že nazdravili uspešnemu koncertu in komentirali svoj nastop. Simpatična Katja si je kljub številnim oboževalcem, ki so nestrpno čakali nanjo in prijateljem, ki so ji želeli čestitati, odtrgala nekaj minutk tudi za nas. Priznala je, da je bila pred nastopom kar malo živčna, a se je na odru popolnoma sprostila. Pohvalila je tudi publiko in priznala, da je nastopanje pred domačim občinstvom najlepše. Katja, ki je bila navdušena Pandina oboževalka že pred vstopom v skupino, nam je obljubila tudi intervju, ki se ga že veselimo.
Panda je res zasluženo ena pomembnejših skupin na slovenski glasbeni sceni. V svoji bogati karieri so nas razveseljevali s številnimi popevkami, snemali spote, zasedali vrhove glasbenih lestvic, nastopali na Evrosongu in osvojili številne nagrade. O koncu skupine ne razmišljajo, druži jih želja po ustvarjanju dobre glasbe in novih nepozabnih izkušnjah. Nova pevka pomeni tudi začetek novega obdobja in sploh ne dvomimo, da bo tudi to uspešno ter plodno. Panda so preprosto, tako kot pravi tudi ena od njihovih številnih uspešnic, nepremagljivi.


Pina Sadar


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.