Koncert alternativne glasbe

Scarecrow

Scarecrow

Prvi večer Tedna Mladih, 10.5.2003, pred McDonaldsom.


Po vztrajnem čakanju smo končno dočakali največji kranjski festival za mlade, Teden mladih. Tako smo lahko včeraj, v petek 9.maja, kmalu po uradni otvoritvi in sprevodu mažoretk, spremljali koncert alternativne glasbe, ki se je odvijal pred McDonaldsom.


Malo čez 18. se je začelo zares. Najprej se nam je predstavila domača hard rock skupina Scarecrow in kjub nehvaležnemu prvemu mestu in dnevni svetlobi dobro ogrela občinstvo. Fantje niso še sodelovali na Tednu mladih, zato so bili nastopa še toliko bolj veseli, zaupali pa so nam tudi, da je bilo še bolje, kot so si predstavljali. Navdušeni so bili tako nad publiko, kot tudi nad organizacijo, zato bodo radi nastopili tudi naslednje leto. Takrat pa bomo že lahko slišali nekaj komadov z demo CD-ja, ki ga nameravajo posneti v kratkem.
Scarecrow pa ni bila edina kranjska skupina. Takoj za njimi se nam je namreč predstavila nu-metal zasedba Gwynn up nudd, ex Nich, in nam predstavila nekaj skladb po vzoru njihovih idolov Rage Against the Machine.
Seveda gre lahko tudi pri tako dobro organiziranih prireditvah, kot je TM, kaj narobe.To se je tudi zgodilo, saj ob dogovorjenem času na oder ni bilo mlade kranjske zasedbe Backlash, ki nas je na TM navduševala že lani. In kaj je bil razlog za odpoved koncerta? Kitarist Jernej je povedal, da razlog tiči v bobnarjevih šolskih obveznostih, prišlo pa je tudi do nesporazumov glede časa. Sicer so se nastopa veselili in se nanj dobro pripravljali. Upajo, da bodo lahko nastopili tudi drugo leto kljub letošnjemu pripetljaju. Ko smo o tem popvprašali organizatorje, so zagotovili, da ta nesporazum ne bo vplival na mnenje o skupini, tako da se jim drugo leto spet obeta nastop. Upamo, da jih bomo takrat le lahko poslušali.
Čas, ki je bil namenjen Backlashom, so zapolnili kranjski raper Pižama, kitarist od Gwynn ap nudd ter basist Backlashov in nas navdušili z zanimivo in duhovito improvizacijo.
Kmalu so na oder stopili mladi Kranjčani Escape in v svojem pol urnem nastopu predstavili nekaj lastnih hard rock komadov, ki jih je odlično zapela energična pevka Tanja.
Počasi se je začelo temniti in pred odrom je bilo moč opaziti vse več dolgolasih glav, ki so nestrpno pričakovale nastop doom’n’roll zasedbe Expulsion. Tolminski trio je med ljubitelji tovrstne glasbe dobro poznan in priljubljen, saj so si produktivni fantje v osmih letih koncertiranja in nastopanja na različnih festivalih pridobili velik krog poslušalcev. Po odzivu publike, ki je aktivno sodelovala, to lahko še kako verjamemo.
Tudi italijanska zasedba This memory of you, ki je prišla na vrsto za njimi, nas ni razočarala s svojim metaliziranim hardcore-om. Njihova glasba je zanimiva predvsem zaradi besedil, ki so velikokrat politično obarvana.
Vrhunec večera je bil zagotovo nastop uveljavljene metal zasedbe Kaoz. Fantje so skupaj pet let in v tem času so navduševali vse privržence metala, new age-a in trasha z impulzivnimi in atraktivnimi nastopi. Omenjena zasedba je kranjsko publiko povsem prevzela, saj se je pred odrom nabralo ogromno ljudi, ki so se strinjali, da je Kaoz res upravičeno ena izmed najpomembnejših metal skupin. Z energičnimi fanti sem se imela čast pogovoriti takoj po nastopu in izkazalo se je, da so Kaozi tudi zelo zgovorni. Polni vtisov so navdušeno hvalili gorenjsko publiko, organizacijo in vzdušje na Koroški cesti. Ob slastni pici, ki jo je prinesel organizator, smo nato še poklepetali o njihovem še svežem CD-ju, številnih gostovanjih v tujini in o njihovem delu nasploh. Na vprašanje ali se bodo naslednje leto spet vrnili v gorenjsko prestolnico, so soglasno odgovorili z glasnim »JAAA«.
Tudi tričlanska zasedba Scuffy dogs nas ni pustila ravnodušnih. Trije simpatični Novogoričani so nam postregli z živahnimi zvoki ska-ja, začinjenega s punkom. Skupina ima za seboj pravo morje koncertov in evropsko turnejo, zato ni presenetljivo, da smo lahko opazovali energičen in razburljiv oderski nastop, svojo enrgijo pa so prenesli tudi na publiko.
Oder je kmalu postal premajhen, saj ga je zasedla osem članska zagrebška zasedba Radical Dub kolektiv, ki nas je navdušila z reggae–ska–punk–rock komadi. Spevne melodije so popestrili privlačen glas mlade pevke Petre, dva saksofona in posebni efekti, za katere je s samplerjem poskrbel Šeki. S slednjim smo se tudi pogovorili in tudi on je bil, tako kot ostali nastopajoči, nad koncertom več kot navdušen. Še posebej je pohvalil organizacijo, saj je to tudi njegovo področje. Perspektivni Hrvati se namreč tudi sami preizkušajo kot organizatorji različnih prireditev, koncertov in klubskih večerov.
Radical Dub kolektiv je bila zadnja skupina na konceru alternativne glasbe. V sedmih urah, toliko je namreč trajala prireditev, smo spoznali veliko novih bendov, poslušali že nekatere uveljavljene in uživali v dobri glasbi.

Ali drugo leto spet lahko pričakujemo koncert alternativne glasbe? Organizator ter član NKLG-ja Jože Bizovičar – Joco, s katerim sva poklepetala ob kavici naslednje dopoldne, je bil o tem prepričan. Simpatičen sogovorec mi je povedal, da njihovo društvo pomaga pri organizaciji Tedna mladih že peto leto, poleg tega pa organizirajo še številne druge prireditve, kot sta naprimer Kran ustan (1 in 2) ter Rock proti drogam. Joco vidi največji problem pri organizaciji tovrstnih koncertov v pridobitvi primerne lokacije. Letos se je dogodek prvič odvijal na prostem, prejšna leta pa smo jih spremljali v baru Mitnica. Sam se tako strinja z večino kranjske mladine, ki meni, da Kranj potrebuje prostor za koncerte in druge kulturne dogodke. Sicer pa z izbiranjem skupin niso imeli težav, povabili so bende, ki jih žene volja po igranju dobre glasbe in ne po dobičku. Nad koncertom je bil zelo zadovoljen, pohvalil je tudi vse nastopajoče in izpostavil predvsem zagrebške Radical Dub kolektiv, saj so mu bili ti najbolj všeč. Presenečen je bil tudi nad navdušenim odzivom publike na Kaoz.
NKLG (Novi klub ljubiteljev glasbe) vabi vse ljubitelje malo drugačne glasbe tudi na koncert neuveljavljenih alternativnih rock skupin, ki bo v sredo, 14.5. ob pol osmih pred Rock Caffe-jem (Down Town). Obeta se nam zanimiv nastop sedmih, tako imenovanih »garažnih bendov«.
Koncert alternativne glasbe je bil vsekakor zadetek v polno, saj so bili nad njim navdušeni tako nastopajoči kot tudi publika. Tudi manjše težave, kot je bil pretep v bližini odra, niso pokvarili dobrega vzdušja in odličnega koncerta.


Pina Sadar


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.