Dokončni RAZSTUR Kranja

tm_1005_razstur_001

Drugi dan Tedna Mladih, 10.5.2003, od 13.00 do 21.00


Kar smo že toliko časa napovedovali, se je to soboto zares zgodilo. V Kranju se je Razstur neuradno pričel že v zgodnjih jutranjih urah, ko so prišli prvi zagrizeni skejterji.
Kasneje pa smo bili priča trikom, skokom čez avto, skakalnice, zraven dogajanja pa so igrale različne skupine. Malce nam je sicer dež pokvaril dogajanje, a se vztrajni skejterji niso dali tako lahko pregnati in so skejtali naprej.


Kot sem že omenila, se je dogajane namesto ob 13.00 pričelo že kar približno dve uri prej, ko so prišli prvi skejterji. Nemudoma so pričeli s triki in mnogim mimoidočim ni bilo prav nič jasno, kaj se dogaja v Kranju. Ko pa so bili postavljeni tudi še ostali skejterski objekti (skakalnice, avtomobila,..) je bilo že kar precej očitno, da gre tokrat zares. Namen je bil, da se v Kranjsterdamu zopet naredi nekaj adrenalinskega, nenavadnega in kdo bi to znal bolje kot ravno skejterji, ki so navajeni bolečine, vstrajnosti in akcije. Prav zagotovo so bili pravi naslov za to, saj se jih je zbralo kar veliko. Predvsem pohvalno pa je, da vsako leto pridejo tudi tisti iz drugih mest po Sloveniji in ne le kranjski.
Nekaj minut čez 13.00 je prve nastopajoče napovedal Spretan (oz. Uroš Primožič), ki je celotno zadevo tudi povezoval. Led so prebili ljubljanski mladeniči NLP (Not Lookin’ Pretty)
Navdušena publika jih je z veseljem sprejela, čeprav je takrat začelo deževati in stvar ni potekala tako, kot je bilo predvideno. Vendar dež nadebudnežev ni pregnal. Celodnevne občasne padavine so morda bile krivec za malce manj izvedenih trikov, vendar takoj ko se je asfalt pred McDonaldsom vsaj malo posušil, so že vsi bili na svojih skejtih.
Naslednji so nastopili mariborski Curse of instinct, ki so prav tako zelo ‘žgali’. Še dodatna vzpodbuda za publiko, saj se jih je nekaj celo začelo ‘razmetavati’ pod odrom.
Sledili so Corkscrew, ki so tudi tokrat nastopili zelo dobro, nekateri so menda celo mislili, da so kranjski God scard.
Nastopili so tudi Sell out iz Kočevja, ki so se izkazali za zelo zanimive. Za njimi pa so prišli Backstage, ki so prav tako kot ostali imeli namen vzpodbuditi ljudi do skakanja… No ja, dež je res bil ovira, ampak nekaterih to očitno ni motilo, saj so se punk-rock ritmom z veseljem predajali tudi na njem.
Celotno zadevo pa so popestrili izredno znani Avstrijci, Beat brats, ki so preprosto navdušili.
Predstavili pa so se tudi Tha flow, ki so z nekoliko drugačno glasbo bili zanimiva poživitev.
Vmesno dogajanje je bilo iz minute v minuto različno, zato vam ga ne bi opisovala. Predstavljajte si da smo vsakih 5 minut gledali v nebo in upali, da ne začne zopet deževati. Sicer nam dež ne bi delal preglavic, vendar skejterji ne morejo izvajati trikov na mokrem asfaltu, ker je res prenevarno in bi lahko prišlo do nezaželjenih poškodb.
V času igranja skupine Bleed on pa je bil tudi trenutek, ko se je razstur v pravem pomenu besede šele začel. Vsi so bili takoj pripravljani pomagati pri njem in s svojimi skejti razbijati dva avtomobila, ki sta bila v prvotnem namenu pripravljena za skoke čez njiju, vendar so najbolj pogumni preskočili le Citroena (Viso), Mercedez pa je ostal le za dokončno uničenje. Če niste bili tam si najbrž ne morete predstavljati kako izgleda ko se iz odra sliši ‘Jebeš policijo…’, pod njim pa folk razbija in prevrača avtomobile. To so si seveda tudi vsi ostali z veseljem pogledali, vse pa je tudi posneto in poslikano, tako da si boste to lahko ‘počekirali’ ogledali (kot tudi vse ostale slike iz največjega urbanega dogodka).
Ker pa presenečenj kar ni hotelo biti konec, smo po vrhu vsega videli še višek dogajanja namreč zagorel je prej omenjeneni Citroen. Prav zagotovo je bilo zanimivo, vendar je trajalo malo časa, saj bi lahko prišlo do nepredvidene nesreče in celotna zadeva bi šla v zrak.
Pred zadnji so zaigrali ljubljanski Cancel, ki so dokazali, da z besedami vsekakor znajo. V živo smo slišali tudi ‘Nekaj narobe’, za katero so ne dolgo nazaj posneli videospot in se tudi z njim predstavili širši množici.
Zadeva se je že skoraj zaključila, čakali smo le še na skupino d-fact, ki je Razstur tudi uspešno pripeljala do konca. Komaj so začeli igrati, spet je začelo deževati. Kot da dežja ni bilo dovolj že cel dan. Vendar se nismo vdali. Tokrat nas ni pregnal niti dež. Doživeli pa smo tudi presenečenje, če mene vprašate eno največjih glasbenih v tem dnevu. Fantje so se odločili, da bodo tudi sami šli igrati na dež, zakaj bi bili oni na odru pod streho, publika pa pod njim in na dežju. Bilo je fenomenalno. Tako so z ljudmi vzpostavili še večji stik in resnično, roko na srce, bili so enkraten zaključek celodnevnega dogajanja.


Ljubitelji house glasbe pa so skozi cel dan lahko uživali ob njenih zvokih pri baru Fokus, kjer so jo vrteli različni dj-ji. V MKC-ju, ne daleč od glavnega dogajanja pa ste si lahko ogledali tudi različne filme s skejtersko vsebino.


Torej, za nami je četrti Razstur, ki ga je tudi tokrat uspešno organizirala SkupinaOpusDesign, glavni ‘krivec’ zanj pa je bil prav zagotovo Mitja Okorn (+sodelavci), ki so poskrbeli, da se je celoten dogodek brez večjih zapletov zaključil.
Kasneje smo odšli še na after party, ki se je dogajal na Khislsteinu, vendar o tem več v naslednjem članku…


Kogar ni bilo tam, mu je lahko žal. Edino opravičilo zanj je, da drugo leto pride ‘počekirat’ zadevo. Pred tem pa bo najbolje, da skupaj zaplešemo kakšen ples, da odženemo deževne oblake.


Vse ostalo pa preberite na straneh:
http://www.razstur.skejt.com
http://www.teden-mladih.com


Nina Jenko


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.