Babsley in Terra folk na Tednu mladih

tm_1105_etno_001

Tretji dan Tedna mladih, 11.5.2003


Teden mladih je v polnem zagonu in vsak dan lahko spremljamo zanimive koncerte za različne glasbene okuse. Tako smo včeraj, v nedeljo 11.5, prišli na račun vsi ljubitelji odlične in malo drugačne glasbe, saj smo bili na gradu Khislstein priča nepozabnemu koncertu domače etno zasedbe Terra folk ter mladih Rusinj Babsley, ki so pričarali čudivito vzdušje in popestrili nedeljski večer.


Koncert naj bi se pričel ob 20. uri, toda šele po slabi uri nestrpnega pričakovanja, smo na odru končno zagledali simpatične člane skupine Terra folk. V dobri uri in pol, kolikor je trajal njihov nastop, so nam predstavili zanimiv repertoar, na katerem so bile tako skladbe, ki so jih izvajali prvič, kot tudi tisti bolj znane, s plošč Stereo Folk Live in Pulover ljubezni (Jumper of Love). Slednje je kranjska publika zelo dobro poznala in večkrat zapela kar z njimi. Tudi sicer so bili obiskovalci odlično razpoloženi. Poplesavali so ob čudovitih melodijah, ki so jih iz violine, flavte in dveh kitar izvabljali Bojan, Boštjan, Danijel in Joško. S svojimi skladbami so nas popeljali na različne konce sveta, saj smo lahko slišali židovske, irske, ciganske,… napeve.
Stereotip o tem, da so tuje glasbene skupine boljše od domačih, že dolgo ne velja več in Terra folk so v Kranju to prav zagotovo dokazali. Seveda pa gorenjska publika ni edina, ki je perspektivnim fantom izkazala naklonjenost. Simpatizerje imajo namreče tudi izven naših meja, v Italiji, Nemčiji, Veliki Britaniji in celo na Novi Zelandiji, kjer so se jim predstavili na številnih gostovanjih in festivalih. Dokaz za njihovo popularnost in dobro glasbo pa je nedvomno tudi prestižna BBC-jeva nagrada Awards for World Music 2003, v najpomembnejši kategoriji Audience Award (nagrada občinstva), kjer so pometli z elitno kokurenco, med katero sta bila tudi španski zvezdnik Manu Chao in politično nastrojeni Seize the Day. Pri omembi nagrade ostanejo fantje skromni in povejo, da jim sicer nagrada pomeni veliko in so sedaj bolj resni z vajami in pripravami, saj čutijo veliko odgovornost do publike, ki je tako številčno glasovala za njih. Toda še vedno ostajajo spontani, programa nimajo vnaprej pripravljenega in še vedno radi nastopajo tudi na manjših odrih.
Njhov koncert se je končal kar prehitro in z bučnim aplavzom smo jih pospremili z odra. Seveda pa to ni pomenilo konec lepega večera. Obetal se nam je še en zanimiv nastop, saj je v gorenjsko prestolnico posebej za Teden mladih prišla mlada sanktpeterburška zasedba Babsley. Na njihov nastop smo morali malce počakati, saj je prišlo do manjših tehničnih težav. Z malo vztrajnosti, mahanja z rokami in pomoči prevajalke je bil problem kmalu rešen in Rusinje so lahko začele s svojim koncertom. Čeprav nismo povsem vedeli, kaj lahko pričakujemo, smo bili kar prijetno presenečeni. Nadarjene Rusinje so namreč pokopale še poslednje dvome o njihovi glasbi in s svojim atraktivnim nastopom prevzele občinstvo.
Na svoj račun pa so prišli tudi moški, ki so bili navušeni nad petimi postavnimi in simpatičnimi Rusinjami. Izjema je sicer moški bobnar, ki se je Babsley pridružil šele letošjo pomlad, vendar bobnar Andrey v šali pravi, da mora biti malo vzbodbude tudi za žensko populacijo.
Skupina z zanimivim imenom, ta je namreč kombinacija ruskih besed za bob in pravljično čarovnico, igra skoraj vse zvrsti glasbe. Slišali smo melodije z ruskim melosom, prepletene z modernješimi zvrstmi, kot so rock, punk in funk. Glasbeni usmeritvi skupine pa je primerna tudi sestava, saj v njej najdemo kitaro, violino, posebno različico ruske harmonike, bobne in bas, njihovi glasbi pa da poseben pečat še specifičen glas pevke Natalie.

Po zaključku koncerta sem dobila priložnost za kratek pogovor z obema skupinama. Pri Terra folku mi je svojo pozornost naklonil kitarist Danijel, ki je tako kot tudi ostali člani skupine zelo prijeten in zgovoren mladenič. Najprej je pohvalil celoten dogodek in bil nad njim popolnoma navdušen. Organizaciji je nemenil +5, saj naj bi bila ta v primerjavi z lanskim letom občutno boljša, s pohvalami in superlativi pa ni skoparil tudi pri publiki. Presenečen je bil nad dobrim obiskom in odličnim vzdušjem, ki je vladalo med občinstvom. Priznal je, da imajo pred koncerti kljub številnim nastopom pred veliko publiko še vedno malo treme, vendar to obravnava kot nekaj pozitivnega. Pozabila pa nisva tudi na njihovo glasbeno ustvarjanje. Danijel je Terra folk poimenoval kot bend individualistov. Vsak je svoja zgodba in vsak ima svoj stil, zato je tudi njihova glasba tako različna. Glede glasbe so zelo odprti in pri izbiri skladb enakopravni ter upoštevajo drug drugega.
Za dovršenimi nastopi pa je zagotovo veliko priprav in vaj. Ob tem se Danijel samo nasmehne in zamahne z roko. Skupaj vadijo samo enkrat mesečno in pravi, da je za njih največja vaja oder. Sicer so kritični do sebe – ogledajo si posnetke koncertov in poskušajo izboljšati svoje nastope in izpiliti igranje. Pred nastopom nikoli ne vedo, kaj jih čaka, saj jih Bojan, ki sestavlja glasbeni repertoar, vedno preseneti z izborom glasbe in velikokrat je potrebna improvizacija.
Terra folk so res glasbeni unikat. Tako profesionalni in spontani obenem. Svobodomiselni in vedno pripravljeni na nove izzive in glasbene eksperimente. Njihov koncert je vsekakor vreden ogleda, saj vas ob atraktivnem nastopu, vrhunskemu obvladanju inštrumentov in s svojo izvirnostjo vsekakor ne bodo pustili ravnodušnih.
Za konec sem Danijela prosila, da si še sam izbere eno vprašanje. Nekaj takega, kar ga niso še nikoli vprašali. Na pomoč mu je priskočil Joško in kot iz topa ustrelil: Kakšno je vaše spolno življenje? V smehu sta enoglasno podala tudi kratek in jedernat odgovor: Nikakvo. Podrobnosti pogovora, ki je sledil, ne bom razlagala, saj ne želim, da bi bil moj članek cenzuriran. 🙂
Za vse zamudnike pa še dobra novica. Terra folk načrtuje še veliko koncertov po vsej Sloveniji. Prvega lahko obiščete že 29. maja v okviru festivala Druga godba v ljubljanskih Križankah. Tega vsekakor ne gre zamuditi!
V nasprotju s komunikativnimi fanti pa so bila dekleta nekoliko manj zgovorna. Za svojo nejevoljo so krivile tehnike, a po nekaj minutah so se Rusinje nekoliko ohladile in mi z nekoliko večjo vznesenostjo odgovorile na moja vprašanja. Nad koncertom in organizacijo so bile vse prej kot navdušene, zato pa so toliko bolj pohvalile našo deželo in prijazne ljudi. Slovenijo so punce že obiskale in nastopile na ljubljanskem festivalu Mesto žensk. Tokrat so si vzele nekoliko več časa, pri nas ostanejo 10 dni, in v tem času si bodo poškušale povrniti energijo in moč po naporni turneji. Z veseljem bodo poleg ogledov slovenskih znamenitosti hodile tudi na koncerte v okviru Tedna mladih. Povedale so nam namreč, da se navdušujejo nad slovensko glasbo. Vsepovprek so govorile imena bendov, kot so Odpadki civilizacije, 2227, Erotični, Epidemia,…V veliko čast so si štele tudi nastop s Terra folkom.
Obe skupini se lepo zahvaljujeta vsem obiskovalcem njihovega koncerta, pozdravljata pa tudi vse bralce RockOnNeta in jih vabita na svoje nastope. Prepričana sem, da se boste prijaznem povabilu z veseljem odzvali, do takrat pa lahko obiščete še kakšen koncert na Tednu mladih, saj so organizatorji povabili še veliko dobrih glasbenikov.


Pina Sadar


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.