Tinkara Kovač – Orange

Tinkara Kovač - Orange

Tinkara Kovač – Orange

Založba: Dallas records / Distribucija: Dallas records, 2003


Orange…oranžna…barva, ki simbolizira moč. Prav s tem pojmom bi lahko označili tudi Tinkarin nov album, ki ga je poimenovala Orange. Pesmi na albumu so po njenih besedah sodeč njej najbližje doslej.


Na albumu najdemo 13 pesmi. Vsaka pesem ima svojo vsebino. V vseh lahko občutimo Tinkarine misli. Prva pesem Med zemljo in zrakom je nekakšen manifest albuma. Prikazuje energijo, utrip benda. Druga pesem na albumu Kjer ste vi nam da misliti, da smo se tudi mi kdaj počutili, kot da nas vsi opazujejo, kot da bi padli iz drugega planeta. Da smo vsi ljudje kloni, vsi enaki in če je že kdo drugačen od drugih, ga ostali čudno gledamo.
Pesem Hiša je po mojem mnenju prispodoba za Tinkaro, za njeno notranjost, njene misli.
Četrta pesem na albumu nosi naslov 1957. Tinkara se sprašuje zakaj nekaterim herojem nihče ne posveča pesmi… in prav zaradi tega je tale pesem posvečena psički Laiki – prvo živo bitje v orbiti s tragično usodo.
Najdemo tudi zanimivo verzijo instrumentala s flavto. Ni pa to čista klasika ampak ima primesi računalniških efektov.
Posebej zanimiva se mi zdi pesem Še tam ne, ki bi po mojem mnenju lahko postala hit.
Za skladbo Oranžen dan je že bil posnet videospot, ki ga najdemo tudi na tem CD-ju kot video bonus track. Pesem so v živo posneli na steklenem hodniku Televizije Koper – Capodistria. Arhitekt je po nekem skrivnostnem naključju ali čarobnem navdihu ta prostor zgradil tako, da v njem zvok odmeva bolje kot iz najdražjih digitalnih procesorjev. Snemali so kot pri klasični glasbi, vsi hkrati in le s tremi mikrofoni.
Tinkara je eno pesem MPH posvetila celo živalim, ki jih ljudje prevažajo v tovornjakih. V čem je smisel, da prevažamo živali v grozovitih pogojih, samo zato, da dobimo zrezke, po drugi strani pa si skušamo zagotoviti boljše življenje s prašičjim srcem ali pa z novim kozmetičnim izdelkom, testiranim na koži teh istih živali. Poseben gost pri tej pesmi je Mike Peters (THE ALARM).
Vsekakor se tega albuma ne splača preslišati. Ob njegovih zvokih lahko res začutimo Tinkarino dušo…tako osebno izpovedne so te njene pesmi.


Mojca V.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.