Ribniška naveza

ribnica_001

In kaj so rekli stari Rusi? Da se kurac na pički dobro brusi …


Po dolgem času je zarocknelo nad Ribnico (Športni center Ribnica). Otvoritev večera je organizator prepustil domačinom, pravzaprav regionalnim sosedom THE MANE (Kočevje), šele nato je sledila lokal patriot skupina IESY TOP (Ribnica).


Program naj bi povezovala Eva Irgl, ki ga pravzaprav tudi je. Pred nastopom vsake skupine, je napovedala sledeči band ter ponavljala imena sponzorjev oziroma pokroviteljev večera in to so BRODWAY BAR KOČEVJE, AVTO SPRINT KOČEVJE in VENO!! (no pa naj se ve!), dokler razgreto občinstvo ni menilo, da ji nekaj manjka. Nekaj kapljic hmeljčka, katerega je agresator zalučal na oder ravno v minutah napovednika DADI DAZ-a. Hm, morda pa je bilo leteče se pivo namenjeno prav njemu! Naša napovedovalka je tako, do samega konca sklenila bojkotirati oder. Sledeči nastop DADI DAZA ne morem komentirati (privilegij recenzenta, ha!). Po zlajnanih hitičih smo prejeli (tu nisem zadela sklanjatve, se opravičujem) enga lupča vam pošilja DADI DAZ in njegova spremljevalna skupina CMOOK. Ja, če ni to super – da se imamo ljudje tako radi. Na ljubezen pa so ljudje kaj kmalu pozabili ob (ne)strpnem čakanju (osebni suma sumarum od pred začetka do konca rajanja 10 ur) sledečih se skupin, kar je povzročilo kar nekaj fizičnih obračunov. In povem vam – imamo kar nekaj potencialnih boks prvakov.


Sledi pojasnilo: po programu naj bi Zaklonišče Prepeva stopili pod reflektorje 00:30 kar se je zgodilo šele ob 1:15 (po zaslugi sposobnih in hitrih prstkov tonskih mojstrov). Po mnenju obiskovalcev so Zakloniščarji najbolj zažgali, kar je bilo vidno po številčnosti lasnatih glav. Koncert je bil standardni Zaklonišče Prepeva spektakel, popestren z nekaj gosti: Dragianni Herendić (kitara, Zabranjeno Pušenje), Bruno Urlić Prco (violina, Zabranjeno Pušenje), Miha Debevc (svetovni prvak na diatonični harmoniki oz. frajtonarci).
Da boste vedeli o čem je govora: diatonična frajtonarca, z raztegovanjem in stiskanjem meha proizvaja različne akorde, zvoke, melodije: Poleg diatonične ločimo še kromatično ali klavirsko frajtonarco, ki ima klaviaturo za desno in gumbe za levo roko – predstavnica slednje je najpogosteje vidna v televizijski oddaji Iz domače skrinje). Vsak komad pa je Alič popestril z le njemu znanim humorjem: za vse tiste, ki ste glasovali ZA NATO in EU – jebite se! (napovednik za komad Glasajte za nas, med izvedbo katerega je padel zvočnik z odra, hm), za vse partizane! (Odoh majka u rokere), In kaj so rekli stari Franki? Stari Franki so rekli, da kurac najbolje polzi po danki… in tako naprej. Posebno točko je izvedel Borja iz Medjugorja najboljši šaljivec na Balkanu, kateri je komad raperja AFROMANAa: Cause I got high poslovenil v Od vinčka pijan?!?. Ko je pretežno mlada publika poskakovala na, bolj ali manj, znane komade Mićo Muriqui ide u Holivud, Hasan iz Azila, Računajte na nas…sem stala na mestu, saj so bili moji črni Ramstein čeveljci zalimani ob tla (brez zajebancije!). 1:59 mi je, ob priredbi Pankrtove priredbe BANDIERA ROSSO in atipičnim glasom dunajskega dečka Jerija, uspelo dvigniti nogico in izmenično udarjati ritem ob tla. Ko so brenkala in ostali inštrumenti Zakloniščarjev utihnili, se je množica nekako razredčila: Verjetno so šli na čik pavzo?, so bile moje misli. Hja, verjetno so odšli še kam drugam! Dejstvo pa je, da je bila dvorana, ob odličnem nastopu Zabranjenog Pušenja, na žalost pol prazna. Igrali so starejše komade Il si bos il si hađija, Pišonja i Žuga …nekaj komadov je bilo iz predzadnje zgoščenke Agent tajne sile / jugo45.. ter iz zadnje zgoščenke Bog vozi Mercedes (kjer je moč slišati vedno poslušno gospo Zdenko Kovačiček,Vanjo Aliča, Ibrico Jušić..) / Počasna salva, Bog vozi Mercedes… Na koncu je bila nekakšna predstavitev ala Pokaži kaj znaš, kjer je pevec Sejo ( z majico SINDIKAT! VAŠ NAJBOLJI PRIJATELJ) napovedal vsakega člana Pušenja, ta pa je orgiral s svojim inštrumentom, kar je oddajalo prijetne zvočne in vidne vibracije našim zaznavnim čutilom. Sicer ni potrebna glasbena akedemija, da izraziš stavek: Kdor zna – zna i nek se čuje a naj mi bo.
Evo in tako je minilo.


Katja Štok


foto: Jaka Pelan

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.