Jennifer Batten iz prve roke

jeni_int_001

Jennifer Batten in Lara Baruca sta v Trstu pokazali, kaj je pravi Rock & Roll.


Jennifer Batten je gostovala pri nas v Orto Baru in nato v Trstu. Njena Kliniška turneja se dogaja po vsem svetu. S Tanyisho sva jo uspela mirno uloviti v tržaški Casa della musica, kjer je nastopila z Laro Baruco.


RON: Najprej te moram nujno vprašati, kdaj si nehala nositi svojo stilsko pričesko? Tisto veliko.

J. B.: O, ja… To je spadalo k Jacksonovem stilu. Skorajda zaščitni znak. In z njim sem nastopila trikrat v letu 1995 in zatem nič več. Se pravi, da takrat.

RON: Njega nikoli nisem videl v živo. Kakor vem, je Pop zvezdnik. Ti pa si prava Rock zvezda. Verjetno je cela njegova zasedba močna.

J. B.: Koncerti so sigurno nekaj posebnega. Pri njemu je zagotovo veliko kitar in tudi vsega drugega.

RON: Ti pa imaš tudi svojo turnejo zdaj po Evropi? Počneš pa trenutno nekaj drugega.

J. B.: Ja, to je “Clinic Tour”. Demonstracije. Tehnične v učnem smislu in tudi orodju: Digitech in Washborn. Pri tem pa seveda uporabljam in posledično predstavljam svoje delo in eksperimente.
To počnem med turnejami, ki jih imam z Jeff Beckom ali sama.

RON: Nedavno je v Ljubljani podobne stvari počel Petruchi. To je bilo zame prvič pri nas in mi je bilo kar všeč. Bili smo bolje povezani z njim kot v Orto Baru včeraj s teboj.

J. B.: Mogoče je bilo malce pretesno. Dobila pa sem tudi občutek, da ste bili zelo preplašeni in bojazljivi. No, verjetno vas je zanimalo več kot sem vam povedala. Jasno pa je, da je to pač element, ki spada k šoli.

RON: Mene bi sigurno več zanimalo, samo nisem prišel do besede…

J. B.: Ha, ja ja… Mogoče pa res. In zdaj imaš veliko priložnost.

RON: Si pristaš digitalne tehike in kaj praviš o analogni?

J. B.: Včasih je bila na razpolago seveda samo analogna tehnika, zdaj pa so se z digitalno možnosti razširile in je postalo vse bolj zabavno. Sicer pa sovražim brati navodila!

RON: Ha.. No tega nam res ni treba brati. Sam tudi uporabljam digitalne sisteme in sem tudi že preizkusil Digitecha. Je to tvoj priljubljenejših aparatov?

J. B.: Je. Vse kar zmore jaz od njega pričakujem in uporabljam v glavnem vse. Imam ga že nekaj časa in ne razmišljam o menjavi.

RON: Ti kdo pomaga pri izdelavi tvojih projektov?

J. B.: Na moji novi plošči ni poleg mene nobenega. Na prejšnjem albumu pa je basiral Ricky W.

RON: Še vedno nastopaš z Michaelom?

J. B.: Zdaj ne. Za njegov zadnji album ni imel nobene turneje. Malce sem sicer razočarana nad tem, da se ni zgodila in verjetno se tudi ne bo v roku štirih, petih let. Dokler seveda ne bo izdal novega albuma.

RON: …Z njim pa sodeluješ od kdaj? Si kaj pisala zanj?

J. B.: Od albuma Bad. Piše vse sam ali sodeluje z glasbeniki.

RON: Nekaj pa si pisala za Jeff Becka?

J. B.: Sem in moj naslednji album bo nastal z vsemi zvezdniki, s katerimi sem sodelovala, ha-ha.

RON: Kaj pa tvoja glasba? Je ta precej eksperimentalna in inštrumentalna? Jo pišeš sama?

J. B.: Recimo, da je inštrumentalna v nekem smislu, vendar se večkrat pojavljajo tudi vokalni elementi. V obliki semplov in tudi recimo back vokalov. Semple snemam v glavnem sama in to na čisto različne in zabavne načine. Same kompozicije pa niso običajne; verzi in refreni. Je poudarek bolj na kompoziciji.
Svojo glasbo sigurno pišem sama. Vse demote posnamem ali pripravim sama in nato gre v studio. Tam s svojo zasedbo stvari dodelamo in jih pripravimo za izdajo.

RON: Takih vas je kar nekaj. Meni je zadnje čase zelo všeč Buckethead …Praxies. Poznaš?

J. B.: Poznam in recimo, da je to neka smernica. Vsak avtor pa ima svojo vizijo in duha. Gre za glasbo, kjer so v ospredju kitare.

RON: Kako pa je z glasbeniki, ki te spremljajo na turneji? Lahko s tabo sodelujejo na obeh, ameriški in evropski turneji?

J. B.: Ja v Evropi se domenimo z lokalnimi bendi in to mi je prav všeč. Sicer so z mano na turneji druge zasedbe, ki me spremljajo na vsej turneji. Za te stvari so ponavadi odgovorni založniki in s tem promovirajo glasbenike, ki jih izdajajo. Seveda, če imaš pa veliko denarja, kot recimo Rolling Stones, si pa lahko marsikaj privoščiš. Povečaš si možnost izbire in domišljije.

RON: Kako si prišla do Musica Vive in zdaj še Lare?

J. B.: Preko ljudi, ki so med sabo povezani. Te zadeva ureja moj agent, seveda. Laro pa sem spoznala že prejšnjo jesen. Moreno je tu znotraj teh ljudi. Dal mi je Larin CD takrat in smo se kar povezali, …ha-ha!

RON: Poznaš kaj slovenskih glasbenikov?

J. B.: Ja, tiste s katerimi sem nastopila tu in v Ljubljani. Drugače pa jih ne spoznam dokler ne pridem do njihovih CDjev. Laro sem spoznala ravno na tak način in me je prav veselilo z njo tudi nastopiti.

RON: Kako izgleda sodelovanje z Jeffom?

J. B.: O, noro! on je moj junak že od mojega dvanajstega leta. Vedno je bil na prvem mestu zame. In, da z njm sodelujem, je prav čarobno. Spoznala sva se nekje 1992. Dala sem mu kopijo svojega prvega albuma in nekaj mesecev kasneje me je poklical in rekel: Končno sem dobil priložnost slišati tvoj album… Zelo mi je všeč… Posnamiva skupaj nekaj!

RON: Živiš tudi manj javno življenje, kaj ne? Nam boš kaj izdala? Imaš kaj zasebnosti?

J. B.: Jaa, seveda imam. Ko sem doma se povsem izklopim in umirim. V glavnem se držim doma s svojimi psi, ki jih imam zelo rada.

RON: Si poročena in imaš otroke?

J. B.: Ne, imam samo pse.

RON: Rock & Roll!

J. B.: Rock & Roll!

RON: Kam greš jutri?

J. B.: Italija, Francija in še malo Evrope. To vse je še Kliniška turneja, ki bo trajala nekaj dni. Potem grem domov za teden dni in nato na Japonsko.

RON: S kliniko?

J. B.: Ja. Veliko šol je tam. Nove skupine učencev prihajajo in bomo imeli veliko ceremonij za vse šole.

RON: Hvala za tvoj čas in dober tek.

J. B.: Hvala vam.


Fluro


Foto: Denis Zupan

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.