Dixie Chicks – Home

Dixie Chicks - Home

Dixie Chicks – Home

Založba: Columbia – Sony / Distribucja: Dots, 2002


Venomer kadar je govora o najprodajnejših izvajalcih neke države so v ožjem izboru vsekakor narodnjaki, oz. kakor jim zadnje čase mnogi radi pravijo – Turbo folk zvezde. Enako velja tudi za Ameriko. To so Vesele Štajerke iz Texasa imenovane Dixie Chicks.


Nevem, a vedno ko slišim zvoke kantrija oz. bluegrassa se mi pred očmi odvrti insert iz kakšnega Westerna. Gostilna (Saloon) vsa v lesu, pa obvezen šank z miroljubnim točajem, ki ves čas briše in pospravlja kozarce. Pa mize pri katerih se umazani kavboji okajajo z viskiji in cigarami, čas pa si krajšajo s pokrom oz. katero drugo »družabno« igro. Tu pa tam se najde kakšna mladenka z bogatim oprsjem in obveznim dežnikom. V kotu energični violinist in osiveli klaviaturist. Celotno idilo pa pokvari neznanec, ki točno opoldne vstopi skoz nihajoča se vrata, do šanka in si naroči kozarček vročega. Medtem zapeca najboljšo v mestu, se z njo zavrti v ritmu polke in potem se začne vsestranski lom. Glavna akterja seveda pobegneta oz. odjezdita v sončni zahod..


Trio Dixie Chicks so upornice z razlogom. Čisti vokali in hraber pristop. Za njimi je več kot desetletno obdobje muziciranja in album leta nominiran za 7 grammyjev in hkrati najboljši album v Združenih državah imenovan Home. Torej ta četrti album je vsekakor absolutni hit. Kljub temu, da so jih na MTV-ju odrezali zaradi izjave, da jih je sram ker njihov bushie prihaja prav tako iz Texasa. Kar je zelo zanimivo, saj so prav t.i. narodnjaki več ali manj vsepovsod z ramo ob rami z oblastmi.


Dober album s kar nekaj baladami vključno z »Landslide«, ki se pojavi tudi v Sheryl Crow remiksu. Zanimiva je tudi ‘Travelin Soldier’, katera je nesojena himna družin preminulih vojakov.


Torej, koj ko si boste zarolali Marty, Natalie in Emily vas bo prijelo, da bi bili prav vi tisti neznanec, ki vstopi v bar..


Marko Pigac

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.