Cvičkarija

Cvičkarija All Stars Band

Cvičkarija All Stars Band

‘Always cvičk!’ Letos že desetič zapored!


V ljubljanskih Križankah se je v sredo, 23. aprila dogajal ‘dolenjski’ žur po imenu Cvičkarija.


Program se je pričel že zgodaj popoldne s predstavitvijo vinogradnikov, dolenjskih občin in dolenjskih običajev. Predvsem pa je bila gneča okrog stojnic, ki so ponujale domači cvič’k.

Glasbeno-zabavni del, tako imenovani ‘študentski’ del prireditve se je pričel okrog osme ure zvečer in je bil zasnovan na podlagi tradicije in preseka najboljših programov, ki so se zgodili na vseh dosedanjih prireditvah. Letošnji program so sestavljali glasbeniki, ki so na preteklih prireditvah v okviru Cvičkarije nastopili največkrat in dosegli tudi največji uspeh. Le-ti predstavljajo nekakšno tradicionalno podobo koncerta, ki bi bila brez njih na nek način pusta in okrnjena, napovedujejo pa tudi zaključek nekega obdobja in spremembe, ki bodo temu sledile.
Vsakoletni koncept programa je bil sestavljen iz najboljših lokalnih bandov, ki so občinstvo ogrevali, iz skupin popularne slovenske glasbene scene, ki so ustvarjali masovno histerijo in iz presenečenja, ki je pomenilo vrhunec koncerta. Takšen koncept prireditve je zagotavljal zadovoljstvo širšega spektra udeležencev, dinamiko prireditve, poudarjal pa je tudi vsebinsko homogenost in dopolnjevanje z osnovo celotne prireditve.

Sama sem na prizorišče prišla ravno v času, ko je bila na odru novomeška rock zasedba Dan D, kar je tudi pomenilo, da sem zamudila celoten nastop njihovih mladih someščanov Otium za kar mi je bilo kasneje žal.
Dan D so nam že tradicionalno postregli s svojimi ‘hiti’, če jim lahko sploh rečem tako. Zakaj? Zato, ker so fantje res super, igrajo hudo dobro glasbo, energije in energičnosti jim ne manjka, samo nekako njihov ‘sloves’ ne seže dlje kot do mej dolenjskih občin, kjer jih pa itak vsi poznajo… No, kakorkoli, lahko smo slišali nekaj novih skladb, ki naj bi jih Dan D izdali nekje letos septembra na novi plošči. Vse je precej moderno, vseskozi pa se sliši in čuti, da se ne bodo spremenili. Vsaj na slabše ne. Ne vem, meni osebno so Dan D najboljša slovenska rock zasedba, navdušena sem tudi nad besedili,… Morda pa ne bi bilo slabo, če bi fantje razmislili še bolj o svoji pojavnosti na odru. In naredili en bolj ‘komercialen’ hit. Ker si zaslužijo, da so najboljši, posledično še znani. Komaj čakamo novo ploščo, saj smo slišali, da bo ‘nekaj na šus!’.
Za njimi so na oder prišli Društvo Mrtvih Pesnikov– najuspešnejša novomeška skupina, ki že dolgo ni več samo lokalna. Uspeli so razgreti prav vsakega študenta, v tistih urah že rahlo (eni bolj drugi manj, vsi pa precej) pod vplivom ‘gospoda Alk(ot)a’, njihov nastop je bil klasičen DMP-jevski, sestavljen iz uspešnic, videnih in slišanih po televiziji in radiu. In študentje ter vsi ostali takrat prisotni so bili navdušeni, čeprav bi rada dodala, da bi meni bolje ‘sedlo’, če bi bili Dan D in DMP v obratnem vrstnem redu zaradi energičnosti nastopa enih in drugih.
Magnifico, zelo zaželjen na vseh Cvičkarijah katere je obiskal, je tudi letos ‘razturil sceno’. Na odru v postavi še z Anže Langus, Aco Pešut in Mate Brodar je bil zame vrhunec večera. Če bi se vse končalo po njihovem nastopu, bi hoteli še..
In se je res končalo in smo dobili še – Vlado Kreslina z Malimi Bogovi. Dokaj umirjen nastop a zaradi imena sigurno višek za večino prisotnih. Tu mi najbrž ni treba povdarjati, da smo Vlada vsi spremljali, vsak s svojim vokalom in mu nudili ‘podporo’ in pokazali, da je še vedno car! To je morda želel povedati le- temu tudi Franci Kek, ki mu je med nastopom izročil ‘sporočilo’, da ga prebere, na katerem je pisalo: ‘Na koncu reči, da se vidimo na Rock Otočcu!‘. Kar je bilo najverjetneje namenjeno tudi Vladu, pa tega prej niti vedel ni. Ha- jo zna ‘zagosti’ tale Franci…
Sledil je nastop narodnozabavnega ansambla, katerega ime sem žal pozabila, pa se jim zato iskreno opravičujem (ni namerno!). Ansambel presenečenja? Le-ti so igrali predvsem repertoar Avsenikov, tudi malo Slakov in podobnih. In to je bila tudi priložnost, da smo se vsi pošteno ‘po domače’ zavrteli. Ker to pa Dolenjci še kako znajo… (preverjeno)
Cvičkarija All Stars Band so sestavljala vsa nastopajoča imena, poleg tega pa še Jonas Ž., Franci Kek, Mama Manka (ki je celoten program vseskozi tudi povezovala), itd. ‘Po dekle’ od Slakov rules!!

Tako se je končala še ena Cvičkarija in še ena šansa da smo se podružili malo in kako rekli, koga spoznali oziroma ponovno srečali in okusili domači cviček. Obiskovalcev in vseh, ki so bili v Križankah in okrog njih, je bilo po besedah enega od organizatorjev nekje 5000. Tudi sodelujočih je bilo precej. Pohvala organizatorjem, Društvu novomeških študentov, da so za točilne pulte (ki so ponujali še druge pijače, ne le vino- cviček) pripeljali svoje osebje. Je bilo še bolj ‘pristno’…
Upam, da je bilo tudi na cestah vse ok. Saj veste – ‘Don’t drink and drive!’


Tanyisha


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.