Severina v Cankarjevem domu

severina_001

Cankarjev dom, 1.3.2003. Paša za oči in ušesa.


Na koncert Severine v Cankarjev dom sem se odpravil kot čisti laik in nepoznavalec njene glasbe, vedel sem samo, da dobro zgleda in poznal nekaj njenih najboljših hitov. Koncert je bil pravi šok zame – v pozitivnem smislu.
Že po prvih nekaj komadih je Severina dojela, da je nastopila na pravem odru z odlično publiko, ki je dihala z njo. Vsa nasmejana in navdušena je dejala: ‘Ampak me imate zares radi…’. Uprizorila je pravo modno revijo – občudovali smo jo lahko kar v šestih različnih oblekah. Na začetku je na oder prišla v črni usnjeni obleki, kasneje je le to odvrgla in pela nekoliko pomanjkljivo oblečena. Lahko smo jo videli še v samem modrčku in krilu, v večerni toaleti, v hip-hop varjanti. Ja, prav ste uganili, bila je pustna sobota. Med premori, ko je odhajala v slačilnico, so nam projecirali kratke filme na temo Severine. Eden od njih je govoril od Severininega oboževalca, ki je bil tako obseden, da je še v konzervi rib videl podobnost s pevko, potem drugi je prikazoval razne izdelke ki so jih poimenovali po Severini (naprimer Milko), potem tretji film je prikazoval Severino kot porno zvezdo, ki reklamira hotline linijo, spodaj pa se je izpisala telefonska številka le te. Res, bilo je veliko smeha.
Naj se posvetim še njeni glasbi. Začela je z bolj hitrimi komadi, potem nadaljevala s počasnim in umirjenim petjem ob klavirju (kot v kakšnem kabareju je ‘telovadila’ po stolu ob klavirju). Zapela je tudi svoje komade, ki segajo čisto na začetke njene kariere, vsekakor pa niso manjkali tudi najbolj znani: Dalmatinka, Trava zelena, Djevojka sa sela, Od rožendana do rođendana, Ante …Vse to je spravilo celotno Gallusovo dvorano na noge, kar pa se pripeti zelo redko.
Z lepimi spomini, veliko zadovoljstva in veselja sem se po dve in pol urnem koncertu odpravil na veselo pustovanje.


tekst in foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.