Pankrti – Zbrana dela II. (druga izdaja)

Pankrti - Zbrana dela II. (druga izdaja)

Pankrti – Zbrana dela II. (druga izdaja)

Založba: Nika / Distribucija: Nika, 2002


Pankrtov ni potrebno posebej predstavljati, saj veljajo za pionirje panka na tleh bivše države. Da so bili pojem priča tudi podatek, da hrani njihov prvi singl (»Lepi in prazni/Lublana je bulana«), ki je izšel v 2000 primerkih, tudi Jello Biafra (Dead Kennedys). Njihova inventura zavzema šest albumov in tri singl plošče v desetih letih. Vsekakor se ne sme pozabiti še na trojni album Zaboj in koncertno usmerjena Zbrana dela. Njihovo »izročilo« pa je moč slišati marsikje. Tako po parkih, študentskih zabavah, raznih koncertih, itd.. Pesmi znajo na pamet tudi tisti, ki se še niso niti rodili, ko so le-te nastajale.
Zbrana dela II je torej druga izdaja predhodnika iz leta 1994. Jedro vsekakor predstavlja koncert iz Doma svobode 1982. leta. Kot bonusa sta dodana še posnetka Punca ne še umret in Zastave v prvem planu iz ljubljanske Hale Tivoli istega leta.
Omeniti velja še plesni mix »Totalna revolucija« v sodelovanju z Janijem Hacetom in Robertom Magnificom iz ranih 90-ih. Kot enaidvajsteti komad na Zbranih delih II se pojavi Janez, Krajnski Janez. Komad iz istoimenske male plošče, posnete tik pred zgodovinskim zborovanjem v podporo JBTZ.


Mnogim morda album ne bo več tako zanimiv, kot v »revolucionarnih« časih, ko so Petra Lovšina, dr. Grego Tomca in druge člane zalezovali uslužbenci državne varnosti. Je pa lep spominek za tiste, ki so bili takrat navzoči na nastopu in seveda za glasbene kolekcionarje.


Še en dokaz, da punk is (still) not dead!


Marko Pigac

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.