Korai Öröm – šamani z vzhoda

korai_001

Gala Hala, AKC Metelkova / Ljubljana, četrtek, 27. februarja 2003


Tokrat sta dogodek spremljala dva naša novinarja.
V prezakajeni dvorani Gala Hali na Metelkovi je med ostalim dosegla svoj efekt tudi video proekcija, ki je bila projecirana na madžarski “Dub-Regge”, denimo “Crossover” sedem članski zvočni ekipi KORAI ÖRÖM.


Vsemogoči prepoznavni faktorji so sestavljali njihove skladbe, pri katerih nisem prepričan o čem pripovedujejo. V “Ska” duhu so polnili kompozicijska časovna obdobja z lasovi, žvižgi in godrnjanju. Njihov eho je bil tako močan, da industrijski namig zasedbe ni skoraj nič kvaril “Regge” večer. Ta naj bi bil poln karme in vročih vibracij. To so KORAI ÖRÖM sigurno upoštevali in so nam ponudili v slovanskem zvenu. Klarinet in piščali, kakorkoli nekateri zvoki odnosno glasovi iz njihove madžarske kulture predpostavljam. Sigurno bi se jim ugodno podala še kakšna pevka.


Prispevek: Fluro


‘Samo glasba’ je na vprašanje, katero zvrst glasbe igrajo odgovoril Emil, vodja dvanajst članske tolpe iz Budimpešte, katera se imenuje Korai rom. ‘V naši glasbi ni podzvrsti, podzvrsti so samo za glasbenike, ki najraje kopirajo druge glasbenike,pri nas pa obstaja samo glasba, mogoče je naša glasba še najbliže etnu’ še pove Emil.


Vendar, ko smo jih obiskali v četrtek, v hali Gala na Metelkovi, bi rekel, da se v glasbi, ki jo igrajo, prepleta ne vem vse kakšna mešanca ‘zelenjave, mesa in začimb’, rezultat je pa totalni zadetek v glavo, ki te odpelje daleč, daleč v vse mogoče sfere… Čeprav je bil koncert mnogo prekratek, saj so končali ravno, ko ga je publika začelo na polno žurat, so dokazali, da so odlična koncertna atrakcija, najbolj zapaljiva predvsem za poletna žuranja v naravi, sploh na kašnih transijadah.
Ekipa, ki jo poleg kitarista, klavijaturista, bobnarja, perkašnov, basista, multipihalca in vokalista (manjkal so še eni perkašni in originalen kitarist, zato krajši nastopi), sestavljalo še štirje fantje, ki VJ-jajo in upravljajo s svetlobnimi efekti, kar njihovo godbo samo še dopolnjuje in jo naredi še večjo.
Na koncertu so igrali komade z zadnjih dveh plat, za bližnjo prihodnost pa obljubljajo izdajo cd-ja z remixi njihovih komadov, za kasneje pa vnovičen obisk po njihovo najlepše dežele na svetu. Tako da, če ste jih zamudili, ne privoščite si tega še enkrat!


Prispevek: Johannes

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.