Norah Jones – Come Away With Me

Norah Jones - Come Away With Me

Norah Jones – Come Away With Me

Založba: Blue Note Records / Distribucija: Dallas Records, 2002


V ZDA zaseda njen album prva mesta na lestvicah, kličejo jo na vse prestižne prireditve (med drugim bo sodelovala na podelitvi gramijev), medtem pa je mlada Norah pri nas praktično neznana, za kar pa nekvalitetna glasba gotovo ni razlog.


Nova, subtilna, subverzivna mešanica elemenotv jazza, country-ja, soula, bluesa… je karakteristika glasbe Norah Jones in raznovrstnost vseh prisotnih elementov dela album preprosto originalen.
Jonesova je posodila glas in zvok klavirja, prispevala nekaj pesmi, ostalo vzdušje pa dopolnjuje petčlanska zasedba z basom, akustično kitaro, bobni, orglicami….Gre zvečine za značilno ljubezenske napeve, ki pa skrivajo tisto nekaj svežine, globine v sebi, da ne izzvenijo v prazno. Ko je to zapeto z občutenim doživetjem in podprto z resnim ali igrivim, a vselej močnim glasom, pride šele prava kvaliteta Jonesove na dan. Posebej naj izpostavim ‘Don`t Know Why’, ‘Painter Sky’, ‘Come Away With Me’, ‘The Nearest Of You’…


Velikokrat slišimo, da so najbolj genialne stvari tiste, v katerih uspe kulminirati vso težino v par preprostih glasbenih fraz, ki delujejo originalno na preprost način in to še posebej velja za ta album. Nobene pretencioznosti, napetosti, popolna katarza na temo sproščenosti in lagodnosti. In če ji zamerite, da vas ne more raz/vzburiti, boste definitivno morali preklopiti na drugi CD.


Norah se je s tem albumom katapultirala med zvezde, kar tudi ni presenetljivo, saj osebno že dolgo nisem poslušala tako ubranega, subtilnega albuma kot je njen. Je res, da je za izvabljanje čustev in pretirane emocionalnosti primerna ravno takšna zvrst glasbe, vendar pa je lahko ravno ta ista glasba izzveni utrujeno, iztirjeno in izprano. Prava svežina skrita v ‘Come away With Me‘ pa je totalni antiklimaks vsemu prej naštetemu in se upravičeno postavlja v vrh tovrstne glasbe.


B Nina

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.