George Harrison – Brainwashed

George Harrison - Brainwashed

George Harrison – Brainwashed

Založba: Dark Horse, Capitol / Distribucija: Dallas Records, 2002


Biti brainwashed by George Harrison dejansko ni tako hudo, kot napoveduje naslov…pravzaprav gre za čudovito, 48 minut-trajajočo glasbeno potovanje, ki se vam zgodi ob poslušanju zadnjega posnetega studijskega albuma Harrisona.


Album je v bistvu nastal že po Georgevi smrti; s pomočjo demo posnetkov so naredili album, ki so jih zapolnili z primernim glasbenim ozadjem in tako ustvarili album, iz katerega vejejo duh in zamisli Georga, nekdanjega člane legendarnih Beatlov. Tudi naslov albuma si ni izmislil Harrison, pač pa je nastal v post-produkciji in asocira na bolezen, zaradi katere je George umrl.


Harrison je vztrajal, da na pričujočem albumu ne bo nobenih umetnih, t.j. računalniških zvokov, zato se pač v veliki meri pojavlja bas, bobni, sitar, table in kot je rekel sam je že celo življenje ‘brainwashed by computers’ in zato je pričujoča filozofija razumljiva.


Harrison nadaljuje z tipiko glasbe, ki jo je slišati tudi na njegovem prejšnjem albumu. Tako glavnino albuma predstavlja pop-rock produkcija, ki se na koncu spogleduje z indijskimi zvoki sitarja, tabel in vključuje petje manter. Besedila pesmi so temu primerno poduhovljena, razmišljujoča in življenska, skratka izjemna ( tem pričajo že naslovi pesmi: ‘Looking For My Life’,’ Stuck Inside the Cloud’,’ Between The Devil and the Deep Blue Sea’, ‘Brainwashed’.


Album vključuje komad ‘Stuck Inside Cloud’, ki je pravzaprav aktualnii predstavnik novodobnih gibanj, pred njim je na albumu ‘Marwin Blues’, v katerem odigra svoj solo, izvrstna je priredba ‘Rocking Chair in Hawaii’, zaključi pa z bolj udarno ‘Brainwashed’, v kateri nagovarja Boga (hindujskega?), naj mu tudi on opere možgane…


Umetnina, ki jo je George zapustil za sabo, priča o veliki ustvarjalnosti in talentu, s posluhom za težave in subtilne trenutke urbane družbe, kar jo definitvno dela ne samo glasbeno dovršeno, pač pa tudi aktualno.


B Nina

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.