The Stroj na tirih

the_stroj_009

V četrtek, 12.12.2002, je v Železniški muzej pridrvel glasni The Stroj, vsaj po tem atributu vreden družbe tam počivajočih starih parnikov. V hladni noči je popeljal družbo več stotih glasbenih sladokuscev na nepozabno vožnjo.


Bilo je okoli ničle in komaj sem čakal, da se v vrsti prerinem na toplo prizorišče koncerta, v Železniški muzej. Vendar, glej ga zlomka, notri je bilo prav tako hladno. Še več, stojnice s kurjavo, kuhanim vinom, so ostale zunaj. In smo ce-e-epetali…v levo…pa malo v desno… Ma, mona, kje so zdaj te ‘mašine’?! Publika jih je začela glasno vabiti na oder (žvižgati) in uspelo jim je. Kot se je izkazalo, nas je Stroj puščal žejne samo zato, da nam je potem priredil sočen večer drugačne glasbe.


Na oder so prišla prva kolesja stroja in začela z glasnim, v tistem trenutku res, ampak res zelo nadležnim cviljenjem (to se zgodi, če železno palico močno drgneš skozi odprtino v jeklenem sodu; kids don’t try this at home!). Dobili so našo popolno pozornost. Potem pa v stilu klasične gledališke vaje, ki se – kako zanimivo – prav tako imenuje ‘stroj’, začeli na baročno-asketsko postavljen oder (če si tega ne morete predstavljati, poglejte slike) dodajati nove igralce. In mašina je štartala.


Vožnja je trajala uro, uro in pol, tu nekje. In nas je vozila od hard-core industriala do hip-hopa. Jasno, vse na tolkalih (praktično vseh možnih) s special guest starom ‘fibrco’ v enem izmed komadov. Vseskozi v spremljavi glasnega…hm…ma-ja… vpitja. Glasba, ki so jo pričarali je zvenela zelo adrenalinsko, prvinsko in iskreno, servirano v kulisi z lučmi obarvanega in akustično zelo primernega Železniškega muzeja. Na trenutke sem imel občutek, kot da se, privezan na čelo parne lokomotive s hitrostjo 200km/h peljem skozi Kruppovo industrijsko Porurje. Ja, adrenalinsko bo še najbolj držalo. Tiste, ki niste mogli na koncert, ker ste bili bolani, ker ste imeli važne opravke ali ker se punci ni dalo (skratka ker ste bili mevže) naj povem, da je bilo na koncertu prisotnih kar nekaj televizijskih kamer, preveč le za snemanje reportaže, zato mislim, da si lahkoobetate vsaj kak videospot, če že ne celoten koncert v kakšni Sobotni noči.


Ocena koncerta: definitivno 5 (če bi poprej v muzeju še malo zakurili 5+). Nazadnje sem Stroje poslušal pred kakimi štirimi leti in spomnim se, da sem takrat odšel domov nepotešen(ocena 3). Zadeva se mi je zdela preveč monotona; spomnim se, da sem si rekel, da v skupini manjka kak črnc (saj veste kako razgibane in intelektualno izzivalne ritme so sposobni napravit), vendar pa je sedaj zgodba povsem drugačna. The Stroj je prestopil višji nivo in kot kaže ga nič več ne more ustaviti.


Zanimiv se mi zdi komentar kolega po predstavi: ‘Spet smo zajebali Švabe!’. Jasno, v mislih je imel Laibach in Rammsteine.


tekst in foto: Miran Juršič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.