The Stroj – Gremo!

The Stroj - Gremo!

The Stroj – Gremo!

Založba: Stroj Music / Distribucja: Dallas, 2002


Plošča ‘Gremo!’ nam postreže s skoraj 60 minutami in enajstimi skladbami z uho in živce- parajočo glasbo. Vendar le na prvi vtis, prvo poslušanje.
Definitivno je muzika The Stroj-ev nekoliko ‘drugače zastavljena’, zelo neznačilna (posledično nesprejeta?) za naš mali in glasbeno precej omejen prostor. The Stroj ‘spominjajo’ na Einsturzende Neubauten, Test Department, oziroma se nekako lahko ‘primerjajo’ z njimi – dajejo jih v isti koš, bi se tudi lahko reklo. Testirajo meje poslušljivosti.
Ko sem prej govorila o neznačilnosti take glasbe na našem prostoru, velja povedati, da je domači enajstčlanski kolektiv (z eno žensko) ponavadi odlično sprejet, ko nastopijo v živo. Atrakcija, ki je ne gre izpustiti, kot ve že marsikdo od vas. Spektakel. Z ognjemeti in vsem tem. A vse služi le kot ‘dodatek’ glasbi, ne nadomestilo ali kaj podobnega. Show – nekoliko drugačne oblike.
Igrajo na stare, prazne sode oziroma na (skoraj) vse, kar je povezano s pločevino, kovino in nasploh železjem. Ropotajo, žagajo, butajo. Tako oni igrajo, se izražajo.
Na plošči je dodana opomba ‘Brez sintetiziranih zvokov’, čeprav se včasih le zazdi, da morda pa le so nekoliko. Vendar jim (po tem, ko smo jih videli v živo) verjamemo. Prepričali so nas v svoje mojstrstvo. Kar njihova glasba, koncept le-te, sigurno je. Resnično posebno.
Verjetno so preveliki za našo malo Slovenijo. Tujina jih bo zagotovo pričakala odprtih rok in željno. Saj vsi vemo, kaj je bilo z Laibachi… Nekako imam občutek, da so lahko The Stroj še večji, samo večji (in boljši) tim menedžerjev in ostalih njim podobnih ljudi rabijo. Mašinerija.
S(m)o pripravljeni na kaj takega? Avtorska glasba Strojev nam bo povedala. Po naslovu plošče sodeč, oni so.
Genialnosti ni lahko razumeti.


Tanyisha

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.