Z Vanjo Aličem o glasbi, filmu, politiki in še marsičem

vanja_intervju_001

29. novembra se je v bivši državi praznoval največji dan, Dan republike. Sedaj se ga množično praznuje le še na mariborskem ŠTUK-u pod taktirko goriških rockerjev Zaklonišče prepeva. Ravno njihov frontman, popularni Alija, pa je bil pravi naslov za ‘praznični’ klepet.


Ali se da v Sloveniji živeti le od glasbe? In zakaj ne?
Da se živeti. Problem pa je, da od tega pri nas živi maksimalno 5 rokerskih bendov, če ne celo manj. Posamezniki so iz te razlage seveda izvzeti. Njim pripadajo še avtorske pravice, reklame, sponzorji in podobno, kar velikokrat ne velja za celotno skupino, temveč zgolj za posameznike. Poleg tega, da imamo res izredno majhno tržišče, temu botruje predvsem nespoštovanje zakona o avtorskih in sorodnih pravicah.

Kako to da ravno ŠTUK? Glede na to, da ste Goričani, živite pa tudi v Ljubljani? Dve leti nazaj so vas na istem mestu celo fizično napadli..
Štuk je meni osebno najboljša mala koncertna dvorana v Sloveniji. Ekipa je dobro organizirana, vse štima, kar se tiče akustike, ozvočenja itd. Štajerska publika, vključno z mariborsko, pa je meni itak najbolj po godu. Je sproščena, zna se vživeti in zna uživati. Navsezadnje pa smo Primorci in Štajerci vinski bratje, med nami pa je le še nedokončana vinska avtocesta.

Kdaj bomo lahko slišali CD v živo? Materiala (pesmi) je že dovolj..
Res je. Danes npr. smo hoteli snemati koncert v živo. Kasneje bi nekatere pesmi morebiti uporabili kot dodatek h kakšni kompilaciji ali kaj podobnega. Kot velikokrat doslej, se je spet nekaj zapletlo in zadeve nismo posneli. Sicer pa imamo za zdaj koncerte posnete zgolj na navadnih audio kasetah, kar pomeni, da kvaliteta ni primerna za izdajo na sodobnih nosilcih zvoka.

Ali so se vam sanje že uresničile, glede na to, da ste igrali skoraj z vsemi vašimi idoli iz mladosti? S kom bi še želeli nastopiti/sodelovati?
To sedaj sploh ni več pomembno. Meni je izziv naredit čim več dobrih plošč, čim več dobrih komadov, ki se bodo prijeli med folkom in ki si jih bodo mogoče ljudje kdaj prepevali. En nivo sanj se je pa sigurno že uresničil z dejstvom, da igramo širom po Sloveniji in tudi tujini.

No, prav Bora Čorba nam je obljubil skorajšnje sodelovanje z vami kot gostom, kdaj lahko to pričakujemo, in ali se že kaj dela na tem? Bo tudi kontra sodelovanje kot z ZP-ji?
Na naši novi plošči bo prav Bora Čorba avtor enega teksta in ta isti komad bo odpel z mano v duetu.

Vaši performensi/spoti me spominjajo na ex ZP-je. Tudi sami pravite, da ste kot cirkus, da zabavate ljudi. Ali je možno v bodočnosti pričakovati kakšno podobno serijo oz. film ala ‘Top lista nadrealista’?
Zna se zgoditi. Na meni je gibanje New primitivs pustilo velik pečat. Prav to spajanje glasbe z improviziranim gledališčem in filmskimi serijami mi je najbolj privlačno. Kot so imeli Zabranjeno pušenje Top listo za neko nadgradnjo ideje, tako tudi sam z nekaterimi kolegi načrtujem v prihodnje narediti eno parodijo v obliki dokumentarnega filma. Podobno kot so Sex Pistols imeli The Great Rock’n’ Roll Swindle. Delovni naslov ideje je »Kako uspeti kao rock zvezda«. V filmu bi se govorilo v slovenskem, srbohrvaškem in angleškem jeziku, vzporedno pa bi tekli podnapisi jezika, ki se trenutno ne izvaja. Film bi seveda vseboval tudi videospote, posnetke koncertov, posnetke iz zakulisja itd. Hkrati pa bi bil deloma igrani dokumentarec po vzoru Sex Pistols.

Se imate za revolucionarje (mnogi vas imajo), glede na to da se družite/ustvarjate s prav tako ex New primitivsi?
Ma ne. To je zadnje čase le banalna floskula, biti revolucionar v današnjih časih. Revolucionar je bil Tito, revolucionar je bil Edvard Kardelj, pa Djilas in ne vem še kdo. V tem času je biti revolucionar malo hecno. Danes je revolucionar Osama Bin Laden. Ne morem biti jaz revolucionar. On je človek dejanj, jaz sem le človek besed. Za zdaj.. (smeh)

Vaši začetki segajo prav v čas osamosvojitve. So vas kaj gledali »po strani« glede vašega muziciranja?
Še zmeraj nas gledajo po strani. Skoraj vsak dan še vedno slišim pripombe. Prav danes mi je, denimo, človek star 50 let, pri katerem smo nekoč snemali v studiu, dejal, da nas ne bi dal na Videospotnice, ker pojemo v srbo-hrvaščini. In to je dejal kljub temu, da slišimo na Videospotnicah komade v angleščini, francoščini…

Prvič po letu 91. se je cenzura pojavila v SLO ravno pri vas. V času volitev in na spot ‘Glasajte za nas’. Vas je to kaj presenetilo?
Živimo med primitivnimi ljudmi, v primitivni sredini. Tu ne mislim samo na Slovenijo, temveč globalno. Ne vem, če se je cenzura prva pojavila ravno pri nas, dejstvo pa je, da smo bili nemalo presenečeni, ko nas je pocenzurirala Miša Molk. To je bil čas parlamentarnih volitev pred dvema letoma. Namerno smo posneli aktualen spot, potem pa ga ne predvajajo pred volitvami in vse skupaj podkrepijo z maloumno trditvijo, da bi se lahko kateri izmed kandidatov/politikov prepoznal v kretnjah oz. retoriki našega namišljenega kandidata Kradomirja Pendrekovića, replikanta Slobe Miloševića.

Politika pri vas ni tabu tema (politkomisar npr.; pa zadeli ste vse bodoče aktualne dogodke), zanima me kako to, da ne igrate na patriotskih srečanjih katere izmed strank? Npr. MI2 so celo imeli v ovitku logotip ZLSD-ja.
Poglej. Mi igramo tam, kamor nas povabijo. Igral bi za katerokoli stranko, samo naj plača. Sploh nimam predsodkov. Še najraje bi igral za Janšino stranko, kjer bi se še posebno zabaval. Žal nas ne povabijo.

Kakšen je bil odziv RKC-ja in strank njim blizu na pesem ‘Adios, Buenos Aires’, v kateri opevate biografijo našega aktualnega metropolita in to ne ravno njemu naklonjeno?
Večinoma sploh nihče ni nič dojel, med drugim tudi zato, ker smo bili takrat še skorajda nepoznan bend. Takrat še ni bilo Muriquija in Videospotnic. Drugi problem je ta, da je tudi naše kraje zajel virus cyber generacije, ki čedalje manj razmišlja, čedalje manj se ukvarja s samim seboj in ki ji more biti vse postreženo na pladnju, drugače se zadeve sploh ne loti. Najbolj sem se smejal, ko so ta komad rolali na VAL 202 in Radiu Koper kot šlager komad za želje. Kot recimo Aleša Roda: ‘Natoči vina, kozarec ali dva’ (nam zapoje). Vzeli so ga kot šlager, tako smo ga tudi lansirali. Komade pišeš zase in za izbrance. Tisti, ki štekajo, tistim je to namenjeno, tisti ki ne, ko jih jebe. Saj je prav, da si narobe predstavljajo, tudi to je del poante.

Ali podpirate mp3 ‘distribucijo’ ?
Po eni strani sem za, ker ima vsak dostop do še tako zakotnih glasbenikov. Ti pa si vsi želijo splavati na površje iz anonime. Po drugi strani pa sem proti, ker zagovarjam pravico do intelektualne lastnine. Človek, ki napiše komad, je dolžan biti primerno plačan za vsako javno vrtenje njegove pesmi. Mora mu biti izplačana avtorska pravica. Saj je to edino, ki traja več kot slava. Z mp3-ji pa služijo denar XY ljudje, ki niso imeli nič z nastankom teh skladb.

Poslušate narodnjake? 😉
Ne (smeh). Imamo pa polit-komisarja, ki rad pesni narodnjake. To je tudi njegova prihodnost na koncertih (smeh).

Šušlja se, da tudi kuhinjska opravila Vanji Aliču ne povzročajo ravno problemov.. (Jutranji špageti..)
V zakonu se človek marsičesa nauči, čeprav tudi hitro pozabi.

Ali sprejmete kritiko?
Če je konstruktivna, argumentirana, potem ja, sicer pa poskušam stvar ignorirati.

Za konec še sporočilo našim bralcem:
Priporočam, da bralci čim večkrat v osebnem življenju z vso resnostjo pomislijo na znameniti izrek Miće Muriquija in ga s pridom uporabijo: ‘Ko vas jebe, ostaću budala samo za sebe!’. Izrek si je Muriqui seveda sposodil pri Bori Čorbi in njegovi Dvorski budali.


Marko Pigac


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.