Z Dreamwalk v studiu

dreamwalk_int_001

Pet odraslih otrok, ki delajo glasno muziko


Čeprav je od izdaje njihovega prvenca Far away from L.A. minilo že kar nekaj časa, še daleč od tega, da bi fantje potonili v pozabo. Delajo s polno paro, še bolj pridno kot prej. Trenutno ustvarjajo material za novo ploščo, ki jo nameravajo posneti na začetku drugega leta. Seveda pa so ne dolgo nazaj posneli video za pesem Sidewalk princess, ki se predvaja po slovenskih glasbenih lestvicah. Njihovo glasbo si prav tako lahko poslušate v filmu Slepa pega, na koncertih,… Torej načinov, da jih slišite, je veliko…
Pogovor z vsemi petimi je stekel v studiu, kjer trenutno snemajo.


Vaša medijska razpoznavnost se je pričela z Lonelyboyem na Videospotnicah. Kasneje še večji odziv na Sijaj…Naključje ali ste načrtovali tak napad na slovensko sceno?
Ključno za vsak band je, da postane viden in razpoznaven, tako da se vsi trudijo delati v tej smeri. Po svoje smo vse skupaj načrtovali, sigurno nas ne moti :), je pa res, da je bil Lonelyboy najbrž najboljši spot in dobra popotnica za začetek. Malo nas je skrbelo zaradi zvrsti muzike in še zdaj imamo zaradi tega probleme, ampak delamo naprej in se veselimo nove plošče.

Vaše pesmi imajo zanimive naslove. Kako pomembni so le-ti za uspešno promocijo in večjo poslušanost? Odtehta ime večji del ali to naredi samo besedilo?
Naslov sicer nima kakšnega blaznega pomena, je pa dobro če je v kontestu komada (Ali pa čisto izven njega :)) in da je catchy. Sicer se nam zdi besedilo bolj pomembno, ampak ljudi ki jih berejo je malo in počasi ugotavljamo, da je bolje imeti ležerno in zabavno besedilo, ki si ga hitro zapomniš, kot pa nekaj kompliciranega. (To ne pomeni da je glupo, samo enostavno).

Skoraj vsa vaša besedila so v angleškem jeziku. Zaradi tega ker nameravate prodreti tudi na tuji trg, kjer s slovenščino pač ne gre ali so tudi kakšni drugi vzroki?
Mi smo že od začetka hoteli delati po angleško predvsem, ker nam je tako všeč. Nekaj komadov smo prevedli, ampak z rezultati nismo bili najbolj zadovoljni, tako da bo v bodoče najbrž spet vse v angleščini. Seveda bi radi šli tudi ven, in zato je dobro da poješ v angleškem jeziku. Koncerti na Hrvaškem ali v Avstriji, Nemčiji niso nemogoča stvar in tam te ljudje lahko razumejo, sploh je pa angleščina univerzalni jezik in ne vem, zakaj bi to koga motilo.

Nad vašimi koncerti so ljudje vedno znova navdušeni. Od kje vam toliko energije?
Energijo dobimo od svojih komadov in od publike. Če igraš nekaj, kar ti je res všeč, predvsem novejše komade, ki so tudi tebi še sveži, padeš noter in potem te feeling odnese… Če se imaš dobro, se to tudi vidi. Je pa zelo pomembna publika, če je naklonjena in se zabava je to največja motivacija.

Na vaši spletni strani ni opaziti posebnih sprememb pri vaših nastopih. Je to namerno ali nameravate enkrat presenetiti z množico datumov le-teh ali ste trenutno v fazi počivanja?
Emmm… moram povedati, da smo mi do zdaj internet stran zelo zanemarjali. Kar bomo v bodoče popravili. Kar se tiče pa koncertov, igrali smo malo zaradi (bivših) problemov znotraj banda in ker z organizatorji nismo našli skupnega jezika. Zdaj počivamo, ker se pripravljamo na snemanje nove plošče, od februarja naprej pa napadamo z vso silo.

Ne moremo mimo vašega koncerta v Ortu, na katerem ste igrali skupaj z velenjsko SenZo in pošteno razgreli publiko. Zakaj si tudi sami ne omislite kakega velikega samostojnega koncerta in povabite svoje goste, kot to počne veliko drugih skupin? Imate kaj podobnega v načrtu?
Mi smo to v preteklosti že počeli, igrali smo z Leaf-fat, tudi skupaj s Senzo imamo v načrtu še koncert ali dva. Nimamo pa v bandu nikogar s pretirano razvitimi organizacijskimi sposobnostmi, poleg tega pa smo vsi zelo zaposleni, tako, da nam lastna organizacija zaenkrat ni pogodu. Z drugo ploščo se bodo stvari najbrž spremenile.

Pravzaprav ste dokaj mlad, vendar vseeno uspešen band. Menite, da bi skupine, ki se že vrsto let trudijo uspeti, pa jim nekako ne gre, oz. take, ki so potonile v pozabo, morale še naprej ustvarjati glasbo le zaradi glasbe?Ali se to ne splača, saj vemo,da je slovenska scena zelo majhna.
🙂 Mi se zaenkrat še nimamo za pretirano uspešne, to je bolj vprašanje za Siddharto ali BFM… Je pa tako, da če delas rock (v najširšem pomenu besede)in ga ne delaš zase, najbrž nikoli ne boš naredil dobro, in posledično tudi ne boš uspel. Muzika je v prvi vrsti kreativen proces samoizražanja in kot tak samozadostna zadeva. Kar se pa tiče uspeha, velja samo eno pravilo, tako pri nas, kot tudi v svetu: Vztrajnost, vztrajnost in še enkrat vztrajnost. Noben ne uspe čez noč, tudi v primerih ko se zdi tako, so to leta dela in predanosti pri vsakem posamezniku. Vse, kar potrebuješ, je en hit, če nekdo misli da ga je sposoben proizvesti, naj dela tako dolgo, dokler mu ne uspe.

Kaj mislite,da je pravzaprav cilj povprečne slovenske skupine? O neki pretirani popularnosti ali izjemno veliki prodaji plošč težko govorimo, saj je naša scena premajhna za to.
To se da povedati zelo na kratko. Delati glasbo in prepričati čim več ljudi, da jo poslušajo. Tudi majhno in zvesto občinstvo je v veliko zadovoljstvo. Kar se tiče pa prodaje plošč, je kruta realnost taka, da je izdaja plošče zelo draga zadeva. Če ne prodaš, ne dobiš nazaj, torej ne narediš še ene. Tu se majhnost našega trga, posebno pri bolj alternativnih stilih zelo močno pozna.

Povabljeni ste na medijsko zelo pomemben koncert, kjer pa naj bi igrale skupine, ki izvajajo popolnoma drugo zvrst glasbe, kot vi. Bi sprejeli?
Če ne bi bil ravno kompleten Vega tour (Popstars tour), z največjim veseljem. Zakaj pa ne?

Zanimivo je, da se vaša glasba pojavlja v Slepi pegi. Ste si s tem pridobili še kakšne dodatne izkušnje?
Toša je naredila za nas spote, in mi smo zanjo naredili glasbo. To je to. Je pa fino, da obesiš muziko kamor koli, ker s tem postane del nečesa, kar ni več samo v domeni glasbe in s tem morda dobi večjo vrednost.

Za glavno žensko vlogo v videu ste se odločili narediti avdicijo v TriGlavu. Ste pričakovali kakšno posebno dekle ali ste se prepustili domišljiji?
Joj, moram povedati, da smo to zadevo popolnoma zavozili. Ker smo na začetku nameravali posneti drugačen spot, pa se je zadeva zaradi finančnih in drugih razlogov drugače obrnila, v bistvu nismo mogli dati noter punc/e iz TriGlava. Spot je zmontiran z filmom, in vse, kar se notri vidi, smo mi. To je bila naša napaka, za katero se opravičujemo, v naslednjega bomo z veseljem dali VSE punce, če bo katera še hotela…

Nadeli ste si zelo sanjsko ime.Sanjate le ponoči med spanjem ali tudi podnevi, ko ste zbujeni?
🙂 Ja sanjarimo pa ves čas, ampak zraven tudi pridno delamo. Drugače pa mislim, da so sanje v spanju ali v budnem stanju nekaj najlepšega. Če se pa vsaj delno uresničijo…

Ste izjemo zanimiva skupina. Kako bi se opisali nekomu, ki prvič sliši za vas?
Pet odraslih otrok, ki dela glasno muziko… 🙂

Ker smo trenutno na snemanju v studiu, lahko poveste kaj več, kaj pripravljate? Nov cd, koncertna turneja,nov videospot…?
Točno to, in to v tem vrstnem redu. Januarja snemamo novo ploščo, ki bo veliko presenečenje. Glasbeni stil se je zaradi menjave članov in zrelosti banda precej spremenil, vendar ne tako radikalno, da bi se zamerili stari publiki, kvečjemu pridobili novo. Zvrsti ne morem opisati, ker je nekaj neopredeljivega, lahko pa mirno rečem, da bo to ena izmed najboljših slovenskih plošč sploh. Če kdo dvomi v to, naj počaka dva meseca in si zadevo posluša…


Nina Jenko


foto: Saša Pahič Szabo

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.