Vlado Kreslin v Cankarjevem domu

Vlado Kreslin

Vlado Kreslin

Preprost izračun: Vlado Kreslin + Mali bogovi + Beltinška banda + gost Kemal Monteno = polna Gallusova dvorana.


Vsako leto decembra Vlado Kreslin, Mali bogovi in Beltinška banda napolnijo Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Letos so gostili prijatelja iz Sarajeva, Kemala Monteno. Bili smo na prvem koncertu od treh – dne 2.12. 2002


Koncert se je pričel nekam nenavadno. Pianistični uvod in prihod Vlada Kreslina iz publike je presenetil vse obiskovalce. Ko je prišel mimo mene (prišel je izza hrbta tako, da ga nisem videl) sem hotel reči:’Dej se že used, a na vidš, da se je koncert začev!’


Pričelo se je z starimi komadi kot so ‘To pri nas ni možno’ (avtorica je Katica Kreslin) , ‘Tvoje jutro’, ‘Joužek’ (s pozdravi za Joužeka), ‘Tista črna kitara’, ‘Preko Mure’. Sledilo pa je še zborovsko petje publike ‘Dekle moje, pojdi z menoj!’ pri katerem je igral na mandolino Miro Tomassini, ki je stalni spremljevalec Vlada Kreslina.


Kemal Monteno je pričel drugi del koncerta z zgodbo o velikem prijatelju iz Sarajeva. Ta prijatelj je bil Davorin Popovič – Pimpek, ki žal ni več med nami. Kemal je pisal za njega in Davorin je pel za Kemala. Bila sta nekakšen dvojec. Kemal se nam je predstavil kot avtor in izvajalec Pesemi o ljubezni iz leta 1972, ki je bila posvečena njegovi ženi in sinu. Sin se tistega leta še ni rodil in ona še ni bila njegova žena. Preprosto vedel je, da bo tako.
Skupaj sta odigrala še ‘Voljelo se dvoje mladih’, kjer se je izkazal Kreslin in nato še ‘Vriskanje in jok’, ki ga je odlično v Slovenščni odpel Kemal Monteno.


Nadaljevalo se je z ‘Belo nedeljo’ , ki sta ga odpela Katica in Milan Kreslin. S posebnim entuziazmom Vlado ‘nabija’ na bas boben, ko je na vrsti ljudska pesem ‘Marko skače’.
Po odličnem solu violinista Sama Budne je sledil še zaključek, ki ga ni bilo tako hitro konec (‘Bela nedelja’, ‘Namesto koga roža cveti’, ‘Spominčice’, ‘Lili Marlen’).
Kreslin je ob spremljavi orgel zapel še ‘My way’. In prepevati je začel ‘Te igre bo konec’… Ampak zaradi skandiranja publike so odigrali še MUZIKANTI, ki so postopoma odhajali in odšli smo tudi mi…


tekst in foto: Damjan Demšar – Demš

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.