Smashing Pumpkins – Earphoria

Smashing Pumpkins - Earphoria

Smashing Pumpkins – Earphoria

Založba: Virgin Records / Distribucija: Dallas Records, 2002


Hej, a niso Smashing Pumpkins razpadli že pred dvema letoma?! Tut` jaz sem mislila, ampak pri Smashing-ih nikoli ne veš. Lani so na primer ravno v času božiča izdali njihov dvojni CD Greatest hits, sedaj pa …‘Earphoria’. Čeprav ime rahlo zveni po evforiji, gre le za retrospektivno kompilacijo redkih in še neizdanih komadov, večinoma kot live on/in…iz Siamese Dream Tour, med letoma 93 & 94, ki spadajo časovno pred ero Mellon-Collie-je.


Pravzaprav je album prava reminiscenca sedaj že počasi izginjajočega rocka, punka in prav to je tisto, kar daje albumu nadčasnost. Album doseže pravi vihar v ‘Quiet’, ‘Today’ in ‘Disarm’; medtem pa akustična verzija ‘Cherub Rock’,’ Mayonaise’ in’ Soma’ ( ki po desetih letih še vedno deluje čarobno) vseeno nudita malo zavetja pred viharjem in tu se zastavi vprašanje, kako da skupina ni imela nikoli MTV Unplugged Session.
Spremenjene, daljše verzije komadov kot so ‘I Am One’, ‘Soma’ in ‘Silverfuck’, dajo pravo priložnost Corgan-u in Iha-i, da pokažeta, kako obvladate svoje delo, hkrati pa vdihnejo novo življenje in prepričljivost v te komade. Nikakor pa vam tudi ne uide glas Billy-ja Corgana, ki včasih deluje kot oštro rezilo ali pa se spremeni v posmehljivo tarnanje
Album tako nudi dober vpogled v delovanje skupine še pred časom njihovega pravega vrhunca, vendar se pojavi vprašanje, kako to, da se album pojavlja v taki obliki šele po desetih letih, ko vendar vsi pričakujejo kaj novega.
Na to si bo moral odgovoriti vsak potencialni kupec nove Earphoria-e!


B Nina

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.