Robbie Williams – Escapology

Robbie Williams - Escapology

Robbie Williams – Escapology

Založba: Chrysalis / Distribucja: Dallas records, 2002


Visoka pričakovanja za četrti ‘pravi’ album (na obupnem Swing When You’re Winning so bile z izjemo dveh vse skladbe predelave) so bila velika. Ne samo, da so Oasis z albumom Heathen Chemistry padli v precejšnjo nemilost kritikov, skupine kot Coldplay, Stereophonics in Travis so bile ustoličene kot nesporni ‘carji’ britpopa. Williamsov fant, ki je jadral nekje med pravim ter brit popom in ki se je ob boku zloglasnih bratov Gallagher rad promoviral kot največji angleški zvezdnik, se je moral znova dokazati.
Kot da to ni dovolj, je založba Chrysalis/EMI z zlatim fantkom podpisala pogodbo, domnevno vredno 124 milijonov dolarjev, kar v praksi pomeni, da se plošče pod vsako ceno morajo prodajati. In še najhuješe od vsega: njegov skladateljski partner Guy Chambers je najavil dokončno prekinitev sodelovanja po pričujočem albumu.
Pa so vsi ti faktorji škodili albumu Escapology? Bolj malo. Williams je tudi tokrat postregel z dobršno mero čisto spodobnih pop štiklčkov (Feel, Something Beautiful in Love Somebody, ki je več kot očitno inspirirana z vokalnimi harmonijami skupine Queen), se bežno dotaknil nekoliko neizluščenega elektronskega zvoka (How Peculiar) in bolj trdega rocka (Song 3), seveda pa ni mogel iz svoje kože, ne da bi se narcisoidno ponorčeval iz svoje javne podobe (Handsome Man, Me And My Monkey). Nedvomno je med zanimivejšimi skladbami skriti komad, ki ga najdemo na koncu zgoščenke, v kateri se sprašuje čisto ‘resna’ življenjska vprašanja kot ‘kdo je bil tretji v drugi svetovni vojni?’, ‘kje je Gary Barlow (šef Take That, ki je Robbija nagnal iz skupine)?’, ‘kaj bi bilo, če bi Eva bila moški?’ in podobne ‘modrosti’.
Escapology je simpatična plošča, ki je produkcijsko narejena za ameriški trg – česar Williams seveda ne bo priznal – ki ga tako kot večino britanskih glasbenikov noče sprejeti. Žal pa se ne more kosati z Sing When You’re Winning ali I’ve Been Expecting You, ki sta nesporna vrhunca Williamsove kreativnosti.


Miran Inhof – Mimi

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.