Rade Šerbedžija – Orihi, Orihi

Rade Šerbedžija - Orihi, Orihi

Rade Šerbedžija – Orihi, Orihi

Založba: Nika / Distribucija: Nika, 2002


Rade Šerbedžija, karizma, največje filmsko – gledališko ime iz področja bivše Juge, dobitnik mnogih mednarodnih nagrad, avtor stiha ‘Ne daj se Ines’, nam je predstavil svoj zdaj že šesti album imenovan Orihi, Orihi. Nastal je v sodelovanju z Livio Morosin Bandom in istrskim inštrumentalistom Dariom Marušićem.


Ob številnih filmskih, gledaliških in televizijskih vlogah je posnel pet odmevnih glasbenih albumov, katerim je zdaj dodal še šestega. Zamisel za novi album je nastala v hrvaški Istri, za katero pa pravi, da mu je takoj za družino, kjer se je srečal s tamkajšnjimi glasbeniki ob kozarcu ‘rujnega’.
Šerbedžijevo interpretacijo bi lahko označili kot šanson, v skladbah pa se le-ta zliva in prepleta z istrsko ljudsko glasbeno motiviko. Poleg njegovega barvitega glasu in doživete interpretacije so jedro ‘Orehov’ Livio Morosin Band in cenjeni inštrumentalist Dario Marušić.
Med znanimi in uglednimi glasbenimi gosti, ki so se odlično ujeli z istrskim glasbenim vzdušjem, je tudi slovenec Vlado Kreslin, ki je pesem ‘Nocoj igramo za vas’ tudi napisal.
Na ploščku je trinajst skladb. Mnoge so tradicionalne. Najde se tudi Krleževa ‘Gombelijum Roža’. Večinski avtor besedil je Rade Šerbedžija, glasbe pa Livio Morosin. Vsekakor izdelek, ki ne sme manjkati na policah glasbenih navdušencev.


Vsaka njegova poteza človeka izdatno navduši. Hkrati pa ga sili k razmisleku. Kaj mu pomeni več: ali glasba ali igra oz. gledališče ali film?


Marko Pigac

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.