‘Odoh majko u rokere’ na ‘Dan republike’

Vanja

Vanja

Tradicionalen koncert na ‘Dan republike’ Zaklonišča prepeva

Na mariborskem ŠTUK-u se organizira zdaj že že tradicionalen koncert v poklon ‘Dnevu republike’ bivše države (op. ur. – 29.11). Seveda v režiji nikogar drugega kot Zaklonišča prepeva. Prav ti goriški ‘jugo rockerji’, kot jih mnogi radi poimenujejo, so pravo ime za takšne dogodke.

Praznovanje se je za nas začelo že takoj, ko smo se iz Kranja odpravili na pot proti štajerski prestolnici. Naleteli smo na ogromne zastoje na cesti in zato se je vse skupaj nekoliko zavleklo.
Ker pa je bilo razpoloženje dobro, pričakovanja velika, so se fantje iz skupine Princeps na svoj nastop pričeli pripravljati že kar v avtu.
Prvi vtisi v Mariboru so bili pozitivni, vsi smo vedeli, da se tokrat tu pripravlja nekaj velikega.

Ko so Princepsi pričeli z igranjem njihove balade ‘Kjerkoli si’, je publika začela polniti dvorano na Štuku. Primerno dnevu se je repertoar nadaljeval z udarnimi hiti ‘It’s my life’, ‘I love rock’n’roll’, ‘Beautiful day’ in z ‘Nikoli ne reci ne’, katere avtorji so oni. Vzdušje se je stopnjevalo, ljudje so vedno bolj noreli…
Skakanje, petje, v glavnem uživanje in noro počutje, so besede, ki bi opisale dogajanje med nastopom! Ko so Izzy, Štef, Klemen, Žiga in Jaka odpeli in odigrali ‘Bandierro rosso’ ter Siddhartinega Klinika, je koncert bil na višku!
Mlada kranjska skupina je Štajerce popolnoma navdušila, čeprav na tem koncu Slovenije še niso dobro poznani.
Morda so se nekateri obiskovalci čudili, da so fantje igrali skoraj same priredbe in ne njihovih lastnih skladb, vendar so se sami odločili, da bodo na tem nastopu dali prednost le-tem. Skladbe, ki so njihovo delo pa si lahko v živo poslušate na drugih koncertih.
Publika je bila 100% ogreta in pripravljena, da na oder pridejo Zaklonišče Prepeva in pokažejo, kaj so nam tokrat pripravili.. (nj)

Zaklonišče prepeva so zasedba, ki je nase prvič opozorila z izidom svoje prve ‘zgoščenke’ imenovane Novo vreme – stare dileme, in dveh najbolj udarnih komadih takrat, Balaševićevega ‘Računajte na nas!’ ter ‘Jugoslavija blues’. Hiti so se vrstili še dalje. Sledil je maxi single imenovan Glasajte za nas preko katerega se je slovenska javnost, ravno v času vojne na Kosovu, prvič soočila s problemi ‘sladoledarjev’. Da o istoimenskem komadu ‘Glasajte za nas’, ki je bil lansiran ravno v času parlamentarnih volitev v Sloveniji, in bil kasneje celo cenzuriran(!!), niti ne govorimo. Pravi bum pa je bil dosežen z zadnjim albumom Odoh majko u rokere, katerega naslovno pesem lahko že gledamo v video preobleki z glavnim junakom Alešem Rodom.

Zaklonišče prepeva so rokerji, ki preko svoje glasbe in predvsem tekstov opozarjajo na probleme v naši okolici. Moramo pa priznati, da so dobri pragmatiki (Kosovo; Problemi azilantov, volitve..). Tisti, katerim so trn v peti pa jih imajo za neresneže. Da to ravno ne drži, pričajo prepolne dvorane kot tudi nabito polna dvorana mariborskega ŠTUK-a in publika, ki zna vse tekste dobesedno na pamet, kakor tudi sodelovanje z mnogimi eminentnimi osebnostmi glasbene estrade.

Zaigrali so nam vse njihove aktualne komade na bis, kakor tudi ‘Dan republike’ in ‘Haile Selasije’ Elvisa J. Kurtovića. Pester program, veliko gostov, iskrena publika ter nekaj improvizacije, katera seveda ne sme izostati. Manjkal ni niti njihov Politkomisar, kar pa je bila mdr. tudi voda na mlin aktualnim nedeljskim predsedniškim volitvam v Sloveniji. Omeniti velja še posebnega gosta na klavijaturah. Spoštovanega gospoda Ilijo, verjetno najstarejšega moža na koncertu.

Aja, tudi nekaj pionirčkov se je našlo z bivšimi zastavami, kar pa sodi že k protokolu.
Seveda se je ‘rajanje’ z ekipo Zaklonišča nadaljevalo pozno v jutro, kar niti ne preseneča. Četudi je frontman Vanja Alič, ki je za naš medij mdr. dal daljši intervju, čutil rahle bolečine v hrbtu. (mp)

Za RockOnNet ‘pionirčka’: Nina Jenko, Marko PIGAC

foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.