Novi Novi Rock 2002

Wire

Wire

V četrtek, 21. novembra smo bili priča dogodka Novi Novi Rock v prostorih Kina Šiška.


Odlična predstava štirih bendov – dva domača (ki ju je izbrala komisija NNR) in dva tuja (ki so jih povabili za goste).
Veliko razočaranje pa je bila letos publika. Oziroma publika, ki je ni bilo. Kako to? O tem sem povprašala organizatorja Igorja Vidmarja (
Kratek klepet z Igorjem Vidmarjem), ki pa na vprašanje ubistvu ni našel pravega odgovora.
Torej – je taka oblika kulture v teh časih sploh še mogoča? Komercialno najbrž težko.
Vseeno pa je dogodek (izvštevši občinstvo) v celoti zadovoljil povprečnega obiskovalca. Celo več – pokazal in dokazal je, da se vse da (odličen zvok, luč) kljub nepodpori (MOL).


Kot prvi so se nam, pred ‘lastnim občinstvom’, bi skorajda lahko rekli, predstavili Bleed On. Štajerska zasedba v postavi 2 x (rap) vokal, kitara (z masko), bas, bobni, DJ. In ‘plesalci’ – vzpodbuda, ki so bili kar iz občinstva. Zasedba je pred kratkim izdala svoj prvenec ‘Good Morning You Suckers, Bitches & Slaves’ in še najbolj spominja na Limp Bizkit ali Linkin Park. ‘Udarno’ a ne prav navdušujoče. Resda pa nekaj ‘novega’ pri nas.


Naslednji so se s svojo glasbo predstavili Hard.Com iz Celja. Drugi izbranci, ki so upravičili letos še posebej ostre zahteve razpisa in žirije (komisije) NNR. Zasedba je sestavljena iz bivših članov Strelnikoff (pevec, kitarist), Res Nullius (basist) in Shyam (bobnar). Glasba je udarna. Najbrž mešanica vseh bivših zasedb članov, pravtako pa je prisotnih tudi precej novodobnih zvokov. Pevec ‘dogaja’ kot neka mešanica – mix med pevci Jimmy Sommerwille, Michael Stipe (REM) in Midnight Oil.
Zasedba je (tudi glede na to, da je bil to njihov prvi večji nastop) zelo pozitivno presenetila. Ali bolje – navdušili so! Zagotovo bo o njih še slišati, če ne prej (na kakem koncertu) pa ob izidu CD-ja, saj gredo v teh dneh (oz. so že?) v studio posneti material za ploščo.


Za njimi so se (ob že množičnem občinstvu) na odru pojavili Appliance. Indie – alter – elektroničarji, ki so jih Wire sami izbrali za predskupino na svoji evropski turneji. Predstavili so svoj prvenec ‘Are You Eatrhed?’. Zelo monoton nastop te tričlanske zasedbe. Nekakšna ‘glasba za ljubljenje’… Sicer pa lepo.


In za zaključek še Wire. Zasedba je v svojih začetkih izdala tri najpomembnejše in najmočnejše, klasične albume zgodnjega Brit panka (‘Pink Flag’, ‘Chairs Missing’, ‘154’). Z albumom ‘The Drill’ so Wire leta 1991 zaključili neko obdobje in se ponovno zbrali na osebno povabilo vodje Oddelka za sodobno glasbo lonodnskega kulturnega centra South Bank, kjer so imeli februarja 2000 one-off (enkraten) koncert v Royal Festival Hallu.
Uspešna oživitev jim je aprila 2000 prinesla status “posebnih gostov” na avant – rockovskem festivalu All Tomorrow’s Parties. Nato so šli maja 2000 na turnejo pred razprodanimi dvoranami po Ameriki.


Letošnjega junija so izdali nov album ‘Read & Burn’. Spet nekaj posebnega – šest pesmi, 17 minut – a zelo intenzivna ponovna predstavitev Wire, ki jih poganja izjemna furija in izvirna energija.
“Wire se vračajo z minialbumom, ki zveni tako, kot da bi njihova inkarnacija iz 80-tih igrala njihove pesmi iz 70-tih – divje intenziven noise znotraj tesno zamejenih okvirov. Verzi skladbe ‘Comet’ so točen opis in “reklama” za cel album: ”It’s coming fast, it’s a comet, it’s coming your way with your name on it!”.” – Sunday Times
”…Wire so vnetljiv spektakel, ki sesuva vsakršno pomisel, da se bodo zadovoljili z nostalgično rutino “največjih hitov” – in to z zapornim ognjem novega materjala, ki učinkovito združuje njihovo elektroniko in akustiko v odličen in srhljiv efekt.” –  Mojo
‘Wire so odigrali divji nastop… nove pesmi so enako pankerske, grobe in odločne kot karkoli iz njihove mladosti.’  – Revija Wire
In res je bilo prav tako!


Tanyisha


foto: Aleš Serajnik – Sergio

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.