David Bowie – Best of Bowie

David Bowie - Best of Bowie

David Bowie – Best of Bowie

Založba: EMI Records / Distribucija: Dallas Records, 2002


To ni prvi Best of, ki ga je v svoji dolgoletni karieri izdal David Bowie, temveč kak tretji, četrti. Pravzaprav točno niti ne vem kateri.
Vsi največji, najlepši hiti, ‘velike’ pesmi so (spet) zbrane tu. Vse so izjemne, kot on sam.


Na novi kompilaciji tega resnično velikega umetnika (moram povedat, da je album v dveh različicah: enojna CD plošča in dvojna – taka kot jo imam pred sabo) je res veliko glasbe. Glasbe, ki te popelje v ‘Bowiev svet’, svet poln luči, slave, make-upa, blišča, na drugi strani pa tudi vzponov in padcev, spotikov na tej poti. Vendar so tu zbrani le izseki tega obdobja. Seveda, za vse bi potrebovali zelo veliko časa, če bi hoteli vse slišati. Precej je tudi Single – verzij skladb (ki so bile objavljene v takih izvedbah na single izdajah; originali so na že izdanih albumih), čeprev, ne boste verjeli – vse že slišano. Morda zato še en The best of? Tudi naslovnica je narejena kot nekakšni izseki Bowievih fotografij skozi čas. Lepo, moderno.


Na prvem CD-ju so pesmi bolj za vsakega posebej. Bolj zase. Čeprav priporočljivo poslušane v dvoje. Hočem reči, da so to skladbe, ki nas napolnijo z močjo, energijo, pozitivizmom. Space Oddity, The Man Who Sold The World, Changes, Life On Mars?, Starman, Ziggy Stardust, The Jean Genie, Drive-In Saturday, Sorrow, Golden Years,… Vse to so skladbe, ki so zelo močne. Občutka, ki ga imam, ko poslušam ta CD se ne da opisat. To ve in občuti vsak zase, pri sebi. Veliko je občutkov… Meni osebno je prvi CD ljubši, bliže od drugega.
Na drugem CD-ju pa so skladbe bolj ‘v dvojini’ ali ne vem kako bi rekla. Bolj so ‘družabne’, vesele mogoče. Čeprav so očitno (i)zbrane po občutku in ne po pravilu (velja tudi za CD1). Tu najdemo tudi tri sodelovanja drugih glasbenikov: Under Pressure s Queen-i, This Is Not America s Pat Metheny Group (soundtrack iz ‘The Falcon And The Snowman’), Dancing In The Street z Mickom Jagger-jem. In tudi Hallo Spaceboy– Pet Shop Boys Remix. Meddrugim se ta CD lahko ‘pohvali’ še z Sound And Vision, Heroes, Ashes To Ashes, Fashion, Scary Monsters (& Super Creeps), Let’s Dance, China Girl, Modern Love, Blue Jean, Loving The Alien, Absolute Beginners (iz istoimenskega filma), ‘modernejšimi’ Jump They Say, Little Wonder, I’m Afraid Of Americans,…
Menim, da je Bowie ponovno naredil dobro potezo. CD v dveh različnih verzijah – dvojni in enojni (ekonom-ična varianta) in DVD z enakim naslovom. Izdelek, ki je nedvomno primeren za darilo. In to lepo! Pa še posebej sedaj, ko se vsi sprašujemo, kaj podariti, da bi bilo primerno. Z njim ne boste zgrešili! Niti ne morete, kajti Bowie je in ostaja legenda – (še kako) živa legenda!


Tanyisha

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.