Balašević navdušil Zagreb, naslednji teden nova plošča

Ðole v Križankah - foto: Aleš Lončar

Ðole v Križankah – foto: Aleš Lončar

Popularnemu novosadskemu kantavtorju se je pred kratkim izpolnila še ena želja. Po nekaj več kot enajstih letih je namreč spet nastopil v Zagrebu, mestu, ki ga je v času obstoja bivše države rad imenoval ‘biser vseh svojih turnej’. Dva nastopa (13. in 14. decembra) v veliki dvorani Doma sportova sta bila razprodana tedne vnaprej, publika pa ga je sprejela več kot navdušeno. Od uvodne Marim ja je bilo namreč jasno, da so bili tisti demonstranti pred dvorano, ki so protestirali proti koncertu samo ‘samo pesek, krhek in droben, pesek pod nami’ kot pravi v Talasu Ðole, ki pa se je tokrat ognil kakršnemu koli komentarju dogodkov pred dvorano, kot tudi tipičnim sarkastičnim pripombam na dnevno politiko, ki so postali že skoraj obvezen del njegovega koncertnega repertoarja.


Ðole je iz ‘arhiva’ potegnil nekaj starih uspešnic, ki jih dandanes slišimo bolj poredko (Predlog, Im’o sam strašnog petla, Za treću smenu, Marina, Virovitica …), seveda pa niso manjkale niti že skoraj ‘klasične’ balade (Vasa Ladački, Lepa protina kći, Slovenska, Provincijalka, Dunjo moja …) in čardaši (Devojka sa čardaš nogama, Anita, Slabo divanim madžarski …), ki so naletele na takšno enoglasno petje 10.000 glave množice (vsak večer), da je ta preglasila ozvočenje. Posebno presenečenje pa je bila premierna izvedba Lunjo in Ostaje mi to što se volimo, kjer je množica pazljivo poslušala na novo spisano besedilo, da bi na koncu eksplodirala v nadušeno odobravanje. Nervoza, ki je bila opazna v petek, je v soboto že minila, kar je posledično pomenilo, da je bil drugi koncert veliko bolj sproščen In posledično tudi boljši in na koncu so ga organizatorji po 4 urah in 45 minutah ob zaključnih taktih Odlazi circus skoraj dobesedno zvlekli z odra, saj je ura odbila eno zjutraj, kar bi lahko pomenilo visoko denarno kazen zaradi prekoračitve ‘uradnega’ časa.


Ravno v soboto je namignil, da bodo kmalu izšle na novo posnete skladbe iz zgodnjih albumov, ki zaradi pravnega kaosa avtorju že nekaj let ne prinašajo niti tolarja od prodanih izvodov. Pozanimali smo se pri uradnih virih in dobili potrditev, da bo v ponedeljek ali torek res izšla zbirka največjih uspešnic na dvojnem CD-jčku (prva izmed treh!) imenovana Ostače okrugli trag na mestu šatra, ki prinaša na novo posnete, aranžirane in vmes celo lirično predelane uspešnice od Neki novi klinci, Prva ljubav, Ne volim januar, Marim Ja, Lunjo, O kako tužnih ljubavi ima, Za treću smenu in druge … Po 8 letih, ko je v nekem pogovoru v Ljubljani izrazil željo, da bi rad na novo posnel stare skladbe, se mu je izpolnila še ena želja. Sicer z nekajletno zamudo, toda, hej … v Vojvodini se vse dela “polako k’o teće Dunav” …


Miran Inhof

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.