SenZa – cija se je začela

1 - Senza

1 – Senza

V četrtek 7. novembra smo v Ortu baru, Ljubljana bili priča odličnemu koncertu dveh mladih skupin, Senza ter Dreamwalk.


‘Vsem se bom zameril ampak resnica boli na domači glasbeni sceni prav vse smrdi končno zdaj je čas da nekdo pove resnico pravo …’


je Ali En (danes Dalaj Eegol) leta 94 v pesmi ‘Leva scena’ opozarjal, da se na slovenski glasbeni sceni nič ne dogaja. Slovenci rabimo sveže meso – ‘fresh meat’, smo prikimavali in ugotavljali, da mogoče pa smo res že naveličani ‘starih’ rockerjev in kvazi pop zvezdnikov.
Danes, 8 let pozneje lahko z ponosom ugotavljam, da pa le ni vse tako ‘debilno in neumno’ in da se na naših glasbenih odrih, predvsem klubskih, pojavljajo dobri ‘domači’ izvajalci.
Tabu, Niowt, Yogurt, Sfiltrom, Alya s skupino, Alfa Romeo in Julija, SenZa … so bendi, ki imajo isti skupni imenovalec – ženski vokal! Frontman, pardon ‘Frontwoman’ skupine nas v delirij spravlja z energičnim seksi zapeljujočim glasom.
Pri Senza je vlogo ‘strupene’ pevke prevzela Barbara Jedovnicky. Glas, ki je ogreval publiko bandom: Big Foot Mama, Tabu, Zaklonišče Prepeva, Panda, Flirt in hrvaškim Soulfingersom. Glas, ki jim je prinesel uvrstitev v polfinale festivala ‘Črtica 2001’. Glas, ki se nam je v četrtek 7. novembra predstavil v ljubljanskem Orto baru.
Velenjska skupina Senza ima še en zaščitni znak – violino. Da prav ste slišali, v svoje pop-rock ‘senzastyle’ viže so odlično ‘vkomponirali’ električno violino. Godalo, ki šele v Rokovih, rokah postane uporaben inštrument, dopolnjuje Barby v ‘smiselno celoto’. ‘Zaključeno celoto’ pa sestavljajo: Tine (solo kitara), Luka (ritem kitara), Lenart (bass kitara) in Mitja (na bobnih). Fantje in dekle delujejo kot jing / jang, kot ganksterski par Bonie & Clyde, eni brez drugega so usojeni na propad.
Velenjčani igrajo večinoma avtorsko glasbo, katere avtorja besedil sta Barbara in Mitja. Prvi koncert v Ljubljani, je del kratke turneje po Sloveniji. Z svojim energičnim nastopom so navdušili številno občinstvo v Orto Baru.


Nastopili so skupaj z Dreamwalk. Bend, ki nam ga ni treba posebej predstavljati, igra melodični punk-hard-core-rock z prepoznavnim Jeremijevim vokalom in ‘distorziranimi’ kitarskimi rifi. Njihova zgodba o uspehu seže v Leto 2000, kjer so za kratek čas kraljevali na Videospotnicah z skladbo ‘Lonelyboy’, trenutno pa lahko na isti lestvici glasujete za ‘Sidewalk princess’ singl iz njihovega prvenca FAR AWAY FROM L.A.


Senza nadaljuejo svojo pot po Sloveniji, v petek in soboto so se predstavili tudi v Celju ter Murski Soboti. Pravijo, da so z začetkom zadovoljni, čaka pa jih še veliko dela in napornih nastopov.


… mogoče bo Dalaj Eegol kdaj napisal komad ‘Leva scena – part deux’, kjer bo refren zvenel malo drugače: ‘kakšna je ta scena, kakšen je ta folk genijalna je ta scena in brihten je ta folk …’


( op. ur. – Koncert sta fotografirala kar dva fotografa: Aleš Lončar je v cross – tehniki posnel naslednje fotke (št: 1,3,8,9,10,11).
Nova pridobitev RockOnNet-a Saša Pahič Szabo (z digitalcem Nikon D100) pa je avtor ostalih fotografij (št: 2,4,5,6,7,12,13,14). )


Aleš Lončar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.