Neponovljiva Dianne Reeves v Cankarjevem domu

Dianne Reeves

Dianne Reeves

Ob devetih zvečer so se luči v ‘Cankarju’ ugasnile in na oder, ki je bil diskretno osvetljen, je v soju žarometa sproščeno stopila glavna zvezda večera, Dianne Reeves. Takrat še nisem vedela, kaj me čaka, zato sem se prepustila kavarniškemu vzdušju v marelični barvi.


‘The First Five Chapters’ je bila jazz uvertura, ki nas je pozdravila poleg glasbene še z lirično improvizacijo v slogu : ‘clap your hands, snap your fingers, scream, it`s ok, as long as you have a good time.’ V dvorani je kar zašumelo in občinstvo jo je kar takoj vzelo za svojo.


Dianne se je prepustila neštetim odisejadam po notah, od najnižjih do vrtoglavo visokih, s svojim pevskimi sposobnostmi je vsakokrat osupnila, ko je iz glasilk izvabljala nežne tone v slogu uspavank, presenečala s hreščanjem in neugnano improvizirala z o-o-o-o-o in a-a-a-a. Prostor improviziranju je prepustila tudi svoji tričlanski zasedbi (klavir, kontrabas, bobni), ki so na prefinjen način ujeli sentimentalnost njenega glasu in ga tako izvrstno dopolnjevali.


Med skladbami je Dianne izkoristila čas za koketiranje z občinstvom. Tako nam je pripovedovala zgodbe o svojem otroštvu, o petju pri srednješolskem zboru in se poklonila svoji največji vzornici Sarah Vaughan.


Koncert je bil mešanica jazz in ritmov Afrike, Brazilije, Karibskega otočja, ki so se imenitno zlili v celoto. Reevesova se je vsakemu komadu posvetila posebej in mu dala dušo. Tako ji je v ‘Suzanne’ uspelo izvabiti angelsko melanholijo, v ‘Obsessions’ življenjsko moč in v ‘Endangered Species’ popolno subtilnost, še posebej doživeto pa je izzvenel zadnji komad v stilu latino zvokov.
Ob koncu je iz občinstva prišel otožen oh, ker se je koncert končal in takšnega jazz doživetja, še kar nekaj časa ne bomo doživeli v Ljubljani. Dianne je nedvomno potrdila sloves ene najboljših novodobnih jazz pevk in tudi zato je bil petkov koncert nekaj tako posebnega.


nina b.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.