Goran Bregovič – Tales and Songs from Weddings and Funerals

Goran Bregovič - Tales and Songs from Weddings and Funerals

Goran Bregovič – Tales and Songs from Weddings and Funerals

Založba: Dallas Records / Distribucija: Dallas Records, 2002


Ne uspe vsakomur, da zvabi pred mikrofon tako eminentne osebnosti glasbe kot so Ofra Haza, Zdravko Čolić, Iggy Pop, pa Šaban Bajramović ali pa npr. Cesaria Evora. Tu so še filmske zvezde kot so Johnny Deep in Jerry Lewis. Zraven tega, pa naredi še neverjetno dobro, ma kaj dobro – fantastično in okusno glasbo, ki je vredna poslušanja.


No, to še kako uspeva Goranu Bregoviću, sarajevčanu oz. beograjčanu oz. parižanu, kakor koli. Vsestranski ‘muzikant pač’. Mnogi se ga spominjajo kot mirnega kitarista in šefa legendarne zasedbe Bijelo dugme. Pri njem so se izšolali Alan Islamović, Željko Bebek pa Mladen Vojičić – Tifa in drugi. Zadnje desetletje je lider ‘Orkestra za poroke in pogrebe’ oz. Orkestra za svatbe i sahrane, kot ga je poimenoval. Perfektna zasedba s še bolj perfektnim zborovodjo in vsestranskim glasbenikom Ognjenom Ogijem Radivojevićem, ki je na koncertih tudi glavni vokalist. Noben ‘ciganski’ oz. lahko bi dejali tudi kakovosten evropski film ne gre mimo Bregovića, ne da bi mu napisal glasbeno podlago. Saj je prav on filmski glasbi povrnil svoj izgubljeni primat.


Svoj zadnji plošček je poimenoval Tales and Songs from Weddings and Funerals. Mnoge pesmi se bodo odvrtele v ozadju isto naslovnega filma, v katerem bo popularni Brega odigral tudi eno izmed vlog.
Ampak Bregović ni le ‘mojster reciklaže’, kot ga mnogi radi poimenujejo, zaradi česar se bodo zdele ponekatere pesmi ‘nekam čudno’ znane. Za ohranjanje ritma in poslušalčeve ‘prisotnosti’, jih je razvrstil v sklop poročna-pogrebna-poročna.


Glasbo je spet črpal iz področja Balkana, kjer se mešajo korenine mnogih kultur. Plod tega, so bile prav tako tudi nekatere njegove stare pesmi še iz ‘dugmetovih’ časov. Kot so npr. ‘Djurdjevdan’ ali pa ‘Lipe cvatu’ oz. ‘Ružica si bila..’.


Najbolj znana iz, novega albuma, je vsekakor njegova na sveže preoblečena stara uspešnica ‘Milicija / Policija trenira strogoču!’, ki pa se sedaj glasi Polizia molto Arrabiata. Od ‘poskočnejših’ izstopajo še Maki Maki, Hop Hop Hop, Sex, So Nevo Si in Cocktail Molotov, ki pa so sedaj tudi že obvezen del njegovega obsežnega repertuarja na koncertih.


Prav zanima me, kako bi ‘zrecikliral’ nekatere slovenske, že pozabljene, pesmi.


Marko Pigac

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.