Umek – Neuro

Umek - Neuro

Umek – Neuro

Založba: TEHNIKA / Distribucija: Nika, 2002


 Šestindvajset letni Uroš Umek, pionir didžejanja, znan tudi pod psevdonimom ‘foter’ je prav gotovo naše največje glasbeno izvozno ime poleg Laibacha, Avsenikov in Slakov (čeprav se tega morda niti ne zavedamo). Hrati pa eden največjih didžejev v svetovnem merilu.
V svoji desetletni karieri je obšel že pol sveta, ob tem pa pridno izdajal svoje (re)mikse pri raznih svetovnih založbah. Znan po tem, da se ne zadovolji z danim, ter, da teži vedno k novem (naj bi bil eden prvih, ki so poskusili miksati na 4ih ‘deckih’), je tale mojster minimalnega, perkusivnega tehna, kot ga imenujejo, zadnje čase pa produkcijski raziskovalec različnih žanrov, od temnega elektra, do rapa, hip-hopa, funky diska in tudi housa, je izdal končno tudi povsem svoj ‘brezkompromisni’ (malce drugačen) avtorski prvenec, zanimivega dizajna, imenovan Neuro, ‘plod’ njegovega večletnega raziskovanja.
Omeniti velja, da je tega istega leta pri nas izšla še obširna, uspešno prodajana, kompilacija remiksov imenovana The Torture Chamber 2. (Na kateri si je drznil remiksirati celo Depeche mode).

Na 56-minutnem ploščku se nahaja 14 skladb, za katere ‘ta pravi poznavalci’ DJ Umeka pravijo, da malce izstopajo, vendar jih to pri njemu več ne preseneča, kvečjemu je zelo osvežujoče.
Mnogi menijo, da Umek zaradi ‘svojeglavosti’ namerno ne želi pretirane komercializacije, oz. nastopaštva na raznih MTV-jih, kot to počno njegovi stanovski kolegi, temveč želi svojo dejansko moč, svoj mega ‘Univerzum’ pokazati/dokazati na drug (težji) način. Oziroma kakor pravi laibachovsko obarvan poslednji song Neura Neuropa Humbug ‘Zob za zob – glavo za glavo’.

Plošča je na voljo tudi v formatu dvojnega vinila (2 x LP), ob njej pa še 12 vinilni singl Libido, na katerem sta poleg dveh avtorskih skladb (‘Libido’ in ‘Neurotrotter’), še dva ekskluzivna remiksa (‘Random Logic’ in ‘Temponauta RMX’).


Marko Pigac

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.