Tomaž Domicelj – Na planini je živel

Tomaž Domicelj - Na planini je živel

Tomaž Domicelj – Na planini je živel

Založba: Dots Records / Distribucija: Dots Records, 2002


Mislim, da Tomaža Domicelja ni potrebno (še) posebej predstavljati. Je človek, ki je ustvarjal zgodovino slovenske glasbe. Živel in ustvarjal ob in v njej. Seveda, kot se spodobi, počne vse to še vedno.


Letnik 1948 je že leta ’66 ustanovil Helione, kasneje odšel ‘s trebuhom za kruhom’ s svojo kitaro in orglicami v Anglijo, kjer je nastopal po klubih. Po povratku v Ljubljano se je posvetil študiju in glasbi. Nastopil je na raznih festivalih, vmes šel v vojsko, po vrnitvi iz le-te pa je leta ’77 objavil prvo ploščo. Posneta je bila na koncertih po Sloveniji in zmiksana v Londonu, kamor se je kasneje še pogosto vračal.
V svoji dolgi in bogati karieri je posnel 10 plošč (Tomaž v živo / koncertni ’77; Letnik 48 / ’79; Ženska, ženske, ženski in druge drugačne pesmi / ’80; Kratke domače / ’82; Brez zavor / ’85; Na planini je živel / kompilacija ’91; Človek v ogledalu / prvi dvojni CD v Sloveniji ’93; Morske in prekomorske prigode / ’93; Bivše in bodoče / Projekt Triglav ’95; Na planini je živel / dvojni CD ‘the best of’ vseh let ’02), sodeloval z nekaterimi svetovno znanimi imeni glasbe (Alexis Korner, Al Stone, Mike Robinson, Arsen Dedić,…), nastopil pred Bobom Dylanom (v Ljubljani ’91), bil glasbeni novinar (Stop, BBC,..), imel svoje oddaje na radiu in televiziji (Radio Študent, RTV Slovenija, Radio Trst, TV3), delal glasbo za film (Onkraj), ima svojo prodajalno plošč ‘Dots Records’ (zastopstvo Columbia- CBS),… in najbrž še kaj.


Dvojni album Na planini je živel je prerez vseh teh let. S to izdajo ‘the best of’ je Tomaž Domicelj dodal svoj del v zgodovino slovenske glasbe. Plošča vsebuje 40 pesmi (po 20 na vsakem cd-ju), med seboj silno različnih glasbenih žanrov- od ‘ponarodele’ Slovenskega naroda sin, Brez sonca cvetja ni, Življenje je lepo; punkerske Avtomat, Na gobec, Letnik 48; rockerskih Hondoidi, Preveč je kartotek,.. pa vse do priredb Kam so šle vse rožice, Za vedno mlad, Moj dom je Lublana, itd. Ploščo toplo priporočam prav vsem, posebej pa še tistim, ki Tomaža Domicelja poznajo le bežno in (mislijo da) jim ni preveč všeč. Kajti plošča vas bo prepričala v nasprotno! Ugotovili boste, da je to glasba, s katero ste gor rastli..
Tako domača, da res ne bi smela manjkati na policah prav nobenega Slovenca. Revolucija!


Tanyisha

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.