The Cranberries v Domu sportova

cranberries_001

Koncert v Zagrebu sta spremljala kar dva novinarja. Iz Hrvaške Krešimir Karlo in iz Slovenije Tanja Strasberger.


V četrtek, 31. oktobra 2002 so v do zadnjega kotička polni zagrebški dvorani Dom sportova, prvič na tem koncu, nastopili Irci The Cranberries. Sem jih je pripeljala Stars turneja, njihova The best of.. Publika je bila zelo drugačna od tiste teden prej na ZZ Top. Tokrat je bilo videti ogromno mladih, mlajših- deklet (zaradi glasbe) in fantov (zaradi pevke) v parih. Povprečno bi rekla, da so stari okrog 25 let. Bilo je tudi ogromno Slovencev. Že na poti, ko smo se peljali na Hrvaško, smo srečali kar nekaj avtobusov, ki so peljali navdušence na ta koncert.


V svojem nastopu (ki se je začel natančno ob napovedani uri) so predstavili vse skladbe s svojega zadnjega albuma Stars, pa tudi nekaj drugih. Nastop so začeli z udarnimi, zelo poznanimi hiti kot Analyse, Zombie, Linger in prešli v mirnejše skladbe kot Desperate, Daffodil Lament in Preety, ki je bila namenjena vsem prisotnim ženskam. V tem mirnejšem delu koncerta so pustili, da se občinstvo (v parih) prepusti glasbi po svoje in tako smo bili priča stiskanju, poljubljanju, prepuščanju čustev drug drugem,… in množici gorečih vžigalnikov. Zelo lepo! Nato je skupina ponovno ‘udarila’ z bolj pozitivnimi, uporniškimi, če hočete, hiti, kot npr. When You’re Gone, Free To Decide, novi New New York in Stars, Salvation, in za zaključek prvega, uradnega dela še Ridiculous Thoughts. V prvem delu koncerta smo tako slišali 18 skladb in bili priča dvakrat preoblečeni pevki Dolores. V podaljšku je bila Dolores čarovnica z ogromnim klobukom na glavi- pač primerno praznovanju Halloween, skupina pa nam je zaigrala še 5 skladb in po dobre dve ure dolgem nastopu so zaključili z Dreams.
Skupina je imela lepo scenografijo- zelo preprosto a hkrati zelo učinkovito. Light show je bil odličen, nekako je povezoval komade in pričaral enkratno atmosfero v dvorani. Dom sportova pa je zaslužen še za odličen sound!
Precej sem razmišljala, kaj napisati o koncertu po koncertu. Prišla sem do zaključka, dejstva, da je bil to res, čisto zares The best of! In bila sem že na mnogih koncertih… The Cranberries so dokazali, da res sodijo v sam vrh svetovne glasbe, v živo zvenijo enako kot na ploščah samo s še nekim dodatnim ‘powerjem’, življenjem. Vokalni razpon pevke sega v neslutene višave, ima resnično angelski glas. Vsem, ki ste zamudili zagrebški koncert, je lahko zelo žal, saj take šanse (tako blizu) najbrž ne bo nikoli več.


Tanyisha


Na svojoj turneji kojom promoviraju svoj best of ‘Stars’, izdan povodom deset godina postojanja benda The Cranberries su posjetili i Zagreb. Na moje iznanađenje, jučer je Dom sportova bio pun gotovo do posljednjeg mjesta. Očekivao sam polupraznu dvoranu no ugodno se iznenadih. Kvartet iz Limericka je po mojem sudu u žiži interesa bila barem 5-6 godina ranije, no to im sinoć doista nije smetalo.
Koncert je započeo bez predgrupe (recimo pametno jer su time izbjegnuti biseri poput nastupa Page & Planta prije nekoliko godina koji je počeo fantastično odabranim ‘Gazdama’,hehe) Cranberries su otvorili nastup sa ‘Analyse’ te nastavili u vrlo frenetičnom ritmu sa ‘Zombie’ i ‘Animal Instinct’ da bi se situacija smirila nježnijom ‘Linger’. Činilo se da će ispucati sve adute u prvoj polovici koncerta no niti druga polovica nije bila ništa lošija. Odsviran je gotovo cijeli best of osim začudo ‘Time Is Ticking Out’. Glede atmosfere Dolores je na bisu, prigodno za Halloween pjevala u vještičijem ruhu, a na stage je postavljeno nekoliko svjetlećih plastičnih bundeva. Komunikacija s publikom? Pa ne bih joj dao visoku ocjenu, što zbog mikrofonije što zbog vrlo naglašenog naglaska koji je priječio posvemašnje razumijevanje rečenog. Tko je bio na koncertu? Uobičajena ‘rock’ publika ako je tako možemo nazvati, budući da The Cranberries držim solidnim bendom opće prakse i publika je bila takva od bankovnih službenica bolje stojećih banaka u kasnim tridesetim koje su pročitale u ‘Gloriji’ da su Cranberries jako dobri, preko naočitih darkerica, do teenagera s Nirvana majicama. Bilo je samo nekoliko obožavatelja sa smislom za samoisticanje u obliku irskih zastava i crvenih zalistaka.
Sve u svemu profesionalno odrađen koncert profesionalnog benda koji je sinoć zaradio svaku lipu.


Krešimir Karlo


foto: Aleš Serajnik – Sergio

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.