Peter Gabriel – Up

Peter Gabriel - Up

Peter Gabriel – Up

Založba: Real World, Virgin Records / Distribucija: Dallas Records, 2002


Peter Gabriel si je prislužil ugled za svoje inovativno delo glasbenika, pisca besedil, velikega teatralika / performerja in borca za človekove pravice. Že v šoli je ustanovil skupino Genesis, ki jo je leta 1975 zapustil in se odločil za solo kariero v kateri je izdal dvanajst solo albumov, leta 1986 je prejel prvega grammy-ja s sedmo ploščo ‘So’, ki je vključevala tudi pesem Sledgehammer, ki je prejela največ video nagrad doslej in se je uvrstila na prvo mesto Top 100 videov vseh časov revije Rolling Stone.


S svojo zadnjo ploščo ‘Up’, gospod kaže vse odlike prejšnjih obdobij a še najbolj spominja na čase iz Genesis. Zelo umirjen pop album, pravzaprav prvi res pop po desetih letih. Čutiti je etno vzhodnjaške vplive, novodobni groove, pop in progresivno zastavljene pesmi, vsekakor pa ne manjka niti čistega artizma, tako značilnega prav zanj.
Na albumu tako najdemo od otožnih skladb (My head sounds like that, No way out, I grieve), veselih (Growing up, Barry Williams Show), polnih optimizma (Sky blue, More than this), vse pa je podkrepljeno z odličnimi aranžmaji in super produkcijo. Pravtako se pojavljajo še ‘eksotični’ glasovi, moderni (novodobni) zvoki (Signal to noise). Skratka – lepa atmosfera, ki nas na trenutke odnese v nek drugi svet, svet kot nam ga slika sam Gabriel. Svet, ki je konec koncev lep. Po svoje.
Plošča se ob enkratnem poslušanju morda zdi dolgočasna, razvlečena. Ko pa se poglobite vanjo, najdete še toliko več kot le to. In to v dobro!


Tanyisha

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.