NON FINIRe mai – pilotinstaller

NON FINIRe mai - pilotinstaller

NON FINIRe mai – pilotinstaller

Založba: Energo production, 2002


Pilotinstaller je avtorski izdelek kitarista Aleša Uratnika, nekdanjega člana bolj drugačnih bendov a la Epidemic Zone in Strelnikoff.. in pa gonilne sile pod imenom NON FINIRe mai.


Najprej je NON FINIRe mai bil rockerski kvartet, ki se je rad spogledoval z številnimi obrazci progresivnega ustvarjanja v sodobni glasbi ter črpal vzorce in ideje iz hardcora, metala ter modernega jazza. Slabo leto kasneje, po poškodbi basista, se je band razpočil – tako ustvarjalno kot psihično na več manjših delcev.. Aleš se je odločil, da nadaljuje delo pod istim imenom in je leta 1993 v samozaložbi izdal demo kaseto Document ‘Drama’, ki jo proglasijo za demo meseca v Metal Hammer-ju, največjem časopisu za metal sceno v Evropi. Kasneje se Aleš pridruži skupini Strelnikoff in z njimi sodeloval vse do konca leta 1997. V tem času se začne ukvarjati predvsem s snemanjem, studijsko tehniko, računalniškim ustvarjanjem ter produciranjem.
Letos izda Aleš Uratnik v samozaložbi svoj digitalni prvenec pilotinstaller, na katerem je predstavljenih dvanajst komadov elektronske zlitine – vse od drum’n’bass-a, big beata, hip hopa, indie rocka, noisa, etna, jazza,… Vse to je pomešano s pravo dozo sodobne psihodelike.
Ob poslušanju plošče se sprašujem, kam bi le-to uvrstila. Mislim, da česar podobnega ni, ne obstaja. Hm, vsekakor je plošča edinstvena, originalna. Vsaj pri večini skladb imam ta občutek. Morda deloma spominja na kake Coptic Rain, Mike Oldfielda, …
Glasba na plošči je še najbolj primerna za podlago na zabavah v intimnejšem krogu, kjer se ljudje pogovarjajo in se ne zmenijo preveč za glasbo, ki se vrti ‘v ozadju’, vendar bi takoj opazili, da nekaj ‘več’ manjka, če je ne bi bilo oziroma, ko bi jo ugasnili. Nekakšna ambientalna glasba za zahtevnejše (za ljudi, ki prenesejo več). Mirno bi bila lahko tudi podlaga kakemu filmu ali tv- reklami.
Vsekakor zadeva za tiste, ki iščejo v glasbi drugačnost in pa plošček, ki ti pride pod kožo malenkost kasneje.


Tanyisha

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.