Ekskluzivno med Ljubljano in Gradcem: Jadranka Juras

jade1

V dnevih, ko se Jadranka Juras mudi v Ljubljani, je zadnje čase tako zelo zasedena, da si zelo težko utrga nekaj prostih minut za karkoli kar ne zadeva njene družine oz. njenih bližnjih. Kljub temu je zelo rada privolila v najin intervju. Povedala je tudi, da močno pogreša dom, sedaj ko študira v Gradcu in da ji je vseeno super lepo. Ker dela, kar si je ves čas želela. Oziroma bo nekoč.
Glede fotografij pa je izrazila željo, da objavim fotografije iz njenega lastnega albuma. Torej- ekskluzivno: Jade!


Po novem študiraš v Avstriji. Kaj, zakaj, zakaj tam,… Baje si bila ena redkih izbrancev v hudi konkurenci. Lahko poveš kaj več o študiju/ tudi zato, ker se je že začel.. Prvi vtisi?
V Gradcu je vse novo zame, čeprav samo mesto in vzdušje precej spominja na Ljubljano. Ugotovila sem, da nimam pojma o muziki in da bo treba noro noro delat. Je pa hudo, ker je to tisto, kar rabim. Moram zaslužit, da bom lahko nekoč sebe poimenovala pevka.


Tudi živiš tam? Pogrešaš kaj?
V Gradcu živim do četrtka, potem hudo hitro pobegnem domov, ker imam res hudo domotožje. Sem totalno razvajen otrok in zelo pogrešam starše, pa zelo mi je dolgčas, ker nimam živali. To mi res manjka- da je nekdo noro vesel, ko me vidi, tako kot moji kužki.


Kako sedaj tvoje domače živali? Kaj je s konji?
Moja ljubezen Žiža je žal poginila in mi je bilo kar hudo, ker me je navdihnila za veliko stvari. Kletka tako zdaj sameva, ker nikakor ne odobravam kupovanja živali za lastno zabavo. Sploh je zame življenje neprecenljivo- tako človeško kot življenje vseh čutečih bitij. Zdaj čaka kletka na kakega novega zgubljenčka oz. zavrženčka brezvestnih ljudi. Konji so pa baje fajn. Jih moram iti še pogledat zdaj, ko so na novem ranču.


Zmagala si s strani strokovne komisije na Slovenski popevki s skladbo Tisoč, lani na festivalu Šanson 2001,… Kako gledaš na zmage?
Zmag se zelo zelo veselim, kot majhen otrok. Se pa tudi zelo zelo jezim, če zgubim. Ampak tako zmago kot jezo v petih minutah pozabim. Zmagam pa rada le zato, ker potem so mediji odprti in poslušajo kaj imam za povedat. Ah ja, za povedat imam pa ponavadi veliko!!! (haha) Nisem človek, ki bi spal na lovorikah, vem da moram delati, da se moram še veliko naučiti in niti slučajno nisem nikoli zadovoljna s seboj- kar pa je narobe. Morala bi se imeti rada. To na splošno primanjkuje ljudem, ker le tako imamo lahko radi druge- ko se znebimo svojih frustracij in kompleksov. Ne znam skrivat čustev in ne znam se zadrževat v kazanju emocij in razpoloženja. To mi nasplošno ustreza, ker tako odrešim sebe, je pa slabo za okolico. (haha)


Sodelovala si že z mnogimi glasbeniki- kot spremljevalna pevka (Lovšin, Šukar, Sestre,..), imela bend Planet Groove, sedaj si v Half Naked. Razmišljaš (glede na uspehe in tudi samo tvoje ambicije) o samostojni karieri?
Obožujem bende, inštrumentaliste, živo glasbo. Vseeno mi je ali bi delala solo kariero ali z bendom, sigurno pa raje z bendom. Nočem biti solo Jadranka Juras, to ni fajn. Raje bi bila bend The funny bunnies!


Pripravljaš svojo ploščo? Lahko poveš kaj več? Kakšna bo, kdo bo sodeloval s tabo- glasbeniki, kdaj bo ugledala luč sveta,…?
Obrnila sem se na veliko avtorjev, da bi prispevali svojo glasbo in zaenkrat so vsi bili za, bomo pa videli koliko jih bo dejansko kaj naredilo. Samo- verjamem vanje, ker so zelo fejst! Malo težje mi je zdaj govoriti o plošči, ker tale jazz zahteva celo mene, še posebej zato, ker imam tako luknjo v glavi!!! Se bom pa res potrudila, da plošča ugleda belo luč prihodnje leto. V veliko podporo mi je moj prijatelj Štefan Miljevič, ki me non- stop malo brca naprej, ko mi zmanjka volje zaradi različnih dejavnikov. Pa moj lubi mi daje motivacijo.


S kom bi si želela sodelovati, če bi imela možnost? Koga bi rada (s)poznala? (ni omejitve pri kraju ali času)- celotna zgodovina?
Oh, teh je pa res veliko!!! Ampak najprej moram še kaj pokazat, da bom vredna tega.


Kako Half Naked? Koncerti?
Half Naked smo izključno žur bend, brez avtorskih komadov, brez vaj… Dobimo se samo za špil, teh pa je malo ali nič. Ne promoviramo se, ni nam do tega, ker imajo vsi svoje bende. Dobili smo se skupaj zato, da smo šli lahko zastonj smučat v Italijo. Seveda smo morali potem smučarje zabavat… Je bilo kar fajn. Predvsem meni, s smučkami starimi sto let! Katastrofa!


Imaš zelo izdelano stilsko podobo. Kdo skrbi zanjo?
Ja, to mi je bilo pomembno, ker nočem biti klon! Moja individualnost je sigurno drugačna od splošnih modnih smernic, tako kot to velja za vsakega posameznika. Zato sva se našle z Vesno Mirtelj, ki je kar precej poštekala, kaka sem. Seveda pa tudi ona ne odstopa od tega, kaj je ona in tako imava nek kompromis pri oblekah. Je pa punca sigurno zelo zelo nadarjena. Pa še veliko srce ima, kar je najbolj pomembno.


Prosti čas. Ga je sploh kaj? Kako ga preživljaš, kaj počneš?
Takrat samo študiram, kako bom čim več z mojim Primožem! To je vse kar rabim.


Česa bi se rada v in o življenju še naučila?
Kako živeti in spoštovati vsa čuteča bitja.


Tvoje umetniško ime je Jade. Simbol (znak) sonce. Barva?
Barva strasti in neusahljive energije- seveda rdeča!


Si zaljubljena?
Zaljubljenost je zame vir inspiracije. Zaljubljena? Vedno! V življenje in vse kar mi življenje nudi.


Najlepša hvala za čas, ki si nam ga namenila! Želiš povedati še kaj?
Hvala tebi in vsem, ki to berete.


Tanyisha


foto: arhiv Jadranke Juras

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.