Bajaga pod ognjemetom

Momčilo Bajagić - Bajaga

Momčilo Bajagić – Bajaga

Reportaža iz koncerta v ljubljanskih Križankah 14.9. 2002


‘Za takšno odlično občinstvo kot je nocojšnje ni nikoli pretežko odigrati še nekaj skladb,’ je navdušeno dejal Momčilo Bajagić-Bajaga, ko se je po več kot dveh urah že tretjič vrnil na oder ljubljanskih Križank. Eden največjih zvezdnikov s prostora bivše države se je pred 1200-glavo množico sprehodil skozi svoje največje uspešnice in nekoliko sramežljivo predstavil zadnjo ploščo Zmaj od Nočaja (Lepa Janja, ribareva kći, Dal’ da odem ili ne, Zmaj od nočaja). Njegova legendarna skupina Instruktori je sicer precej udarna rock ‘n’ roll kulisa za ‘ponarodele’ uspešnice (Ti se ljubiš, Muzika na struju, Plavi safir …), vendar so balade, odpete le ob spremljavi kitare, tiste, ki najbolj vžgejo. Enoglasno petje množice se je ob Bajaginem tipičnem brundajočem vokalu zlivalo v tiste nepozabne trenutke, zaradi katerih se je splačalo zmrzovati na že skorajda jesenski večer. Ko se je nekje proti koncu koncerta začel impresiven ognjemet nad ljubljanskim gradom in idealno dopolnil sliko intimnega koncerta, je bila mera polna.


Bajaga očitno ni več takšen magnet za množice, kot je bil leta 1993, ko je brez težav napolnil veliko dvorano Tivoli – deloma je temu krivo njegovo ‘tezgarjenje’ po celi Sloveniji, kateremu se je denimo Balašević elegantno ognil in edini obdržal status glasbenika, ki po pravilu enkrat letno razproda Tivoli, Križanke in Veliki oder na Dravi (Lent) – vendar ostaja še vedno eden najuspešnejših izvajalcev tudi pri nas. Odpoved nastopa skupine Ks!ht ni vzbudila nobenega negodovanja, saj mlade skupine širše občinstvo večinoma ne pozna. Pričakovanja publike za nastop celjskih Tabu so bila po drugi strani precej visoka. Skupina, ki slovi po energičnih nastopih, je na koncu postila grenak priokus v ustih. Pevka Nina, ki ji je večino koncerta pešal glas, je dajala vtis, da bi bila tistega mrzlega večera veliko raje kje drugje kot na koncertu na odprtem ali vsaj pred večjo publiko – prodanih 1200 vstopnic je bilo nekoliko neprijetno presenečenje tudi za organizatorja. Navkljub vsemu pa je občinstvo lepo sprejelo tudi novejše skladbe z zadnjega (nekoliko slabšega) albuma Male nore ideje.
Kar pa ne pomeni, da je bil s tem večer pokvarjen. Večina nas je prišla zaradi brundajočega rockerja iz Beograda. In ta po pričakovanjih ta ni razočaral.


Miran Inhof – Mimi


foto: Aleš Serajnik – Sergio

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.