Overflow z videom za komad Invalidova pjesma

Overflow

Hrvaški Overflow predstavljajo novi single ‘Invalidova pjesma’. Skladba je nastala ‘v sodelovanju’ z enim od največjih književnikov hrvaške zgodovine, Mihovilom Pavlekom Miškino! Po singlu ‘Bijeda’ je to že druga skladba iz prihajajočega albuma ‘Overflow & Miškina’.

Skladba ‘Invalidova pjesma’ tematizira nekaj, o čemer se stalno govori in se odvija na več nivojih – vojno. A vojna ni samo tista, v kateri se uporablja orožje; vojne se odvijajo v medijih, na poljih, cestah, pisarnah, na ulicah. In to je osnova teksta in sporočilo, ki ga je poslal Mihovil Pavlek Miškina že pred stotimi leti.

Frontmen zasedbe Overflow Goran Živković Žika osvetljuje avtorsko vizijo skladbe: »Tekst je Miškina napisal pred 100 leti, glasbo smo napravili Overflow danes. Vojna je grozna in nepotrebna stvar, katere povod so abstraktne, neobstoječe ideje, ideje brez jedra. Vedno ima zmagovalce in poražence, a ne v običajnem smislu – zmagovalci so tisti, ki igro igrajo, poraženci tisti, ki so figure, s katerimi se igra.«

Overflow so za skladbo ‘Invalidova pjesma’ že poseli videospot. »Sem mnenja, da simbolični prikaz vedno nosi večjo moč od dobesednega, a razmišljati je potrebno v okvirih omejenih produkcijskih možnosti, s katerimi smo soočeni. Tako je nastal tudi koncept videospota – osnova je hiša, dom, ki mnogokrat predstavlja posameznikovo življenje. In to je kaotično, porušeno – prav tako kot življenje lika iz pesmi. Razmetane fotografije pripovedujejo njegovo zgodbo, njegovo pot navzdol. Fotografije so preteklost, razmetane po hiši, ki predstavlja sedanjost. Pri fotografijah nam je pomagal Matija Pekić, stara, zapuščena hiša v Koprivnici pa nam je služila kot popolen prostor za pripoved. V fazi osmišljanja in zasnove spota sem lahko čutil energijo in čustva najprej Miškine in nato še skladbe z glasbo Overflow. Smo na enaki frekvenci, kar se, menim, tudi čuti. In videospot je točno tak kot smo ga želeli. Tako jaz kot band,« o spotu pravi režiser Dinko Šimac.

[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=_fj8B1Lbejo[/youtube]

INVALIDOVA PJESMA (Mihovil Pavlek Miškina)

Imao sam polje svoje, imao sam život mlad,
orao sam njive rado, pjevao sam pjesme tad.

Sijao sam žitno zrnje, bacao sam fofat-kas,
naraslo je žito divno, zorio je zlatni klas.

Veseo bijah ljeta mnogo, radio sam poso svoj,
jednog dana jeknu truba: Hajd za cara svi u boj!

I ja pođoh, tjerali me, trpjeh mnogo u taj čas,
lomila se duša moja, jecao od boli glas.

Osta kuća, osta njiva, zarđao svijetli plug,
kod općine, u bankama, rastao je dug na dug…

Igrao se vjetrić poljem, ganjao je brata brat,
otjero mi žito zrelo u hambare tuđe – rat.

Za žitom se pomicao i od njive moje slog,
sve polako i polako proždirao Mars je bog.

Za njom pošla i kućica, tražila ih svijetom svud
kod fiškala, u bankama, a na koncu i ja lud.

Imao sam polje svoje, imao sam život mlad,
Slomiše mi kosti moje – invalid sam, eto, sad…

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.