Rdeči kabaret v vsako slovensko vas

Kabaret ob polni luni

Ljubljana / KUD France Prešeren
7. 3. 2013

Gola bedra, gole prsi, perje, bleščice, ovčke, limone in motorna žaga. Ni bila polna luna, bil pa je Kabaret ob polni luni. Do zadnjega kotička napolnjena dvorana KUD-a France Prešeren je bila priča odrskemu razvratu, razbijanju tabujev, spogledovanju s prepovedanim, pesmi, plesu in boksarskemu obračunu.

Nova – ali bolje – predelana, dodelana in izboljšana predstava skupine Rdeči Cabaret, ki pod svojo krinolino družbi igralce, plesalce, pevce in performerje, željne gledališke provokacije in stimulacije, je odličen primerek nove burleske. Konservativne odrske deske je zamenjala za klubsko okolje in gledališče privabila v bar, ga demistificirala, začinila, ga naredila zabavnega in porednega. In ga karseda približala gledalcu. Še več, gledalca je vključila v svojo perverzno igrico. Ta pa je rade volje spodbujal in se zabaval, malce manj sproščeno pa sodeloval. Kaj hočemo, Slovence nas v takšnih okoliščinah rado zategne. A se počasi in vztrajno tajamo.

Točke se na odru nizajo brez odvečnega veznega teksta, vsaka je mini predstava zase, nekaterim morda nekaj malega zmanjka za tisti veliki finale, a pod črto gre za zelo všečen in sila zabaven izdelek, ki z levo roko obračuna z marsikaterim tabujem. Osebni favorit je bila zagotovo uglasbljena izpoved mladega avstrijskega pastirčka o nacionalni ljubezni naših severnih sosedov do nič hudega slutečih ovčk. Tudi stiskanje limone po ogledu istoimenske plesne točke nikoli več ne bo enako.  Izpoved vagine, ki je izgubila svojo nedolžnost, je moškemu delu občinstva ponudila vpogled v emocionalni in včasih nerazum(lje)ni del ženskih možganov. S kratkim obiskom nas je počastila celo (sumljivo vitka) Helena Blagne. Vse pa je bilo – kot se za kabaret spodobi – začinjeno z veliko glasbe.

V veliki meri angleško odigrana/odpeta predstava ima pred seboj še lepo prihodnost. Če bi imel Maroo, Foxy Lady, Gretchen, Lady Scarlet, The Flying Cumbags in The Silver Ladyies na voljo toliko sredstev kot Cabaret New Burlesque, ki smo ga lani lahko gledali v Mariboru, bi morda naredil najboljšo burlesko na svetu. S sredstvi ali brez, komaj čakamo naslednjo predstavo. Rdeči kabaret v vsako slovensko vas!

Tekst: Ines Kočar
Foto: Tjaša Janovljak 

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.