Jazzovska legenda na odru Kina Šiška – The Jack DeJohnette Group

The Jack DeJohnette Group

Ljubljana / Kino Šiška
11. 10. 2012

Jazzovski presežek tedna ali pa kar meseca  se je zgodil v Kinu Šiška, kjer je nastopil legendarni bobnar Jack DeJohnette.  DeJohnette  je v svoji dolgi in bogati karieri igral praktično z vsemi, ki kaj štejejo v svetu jazza, od Milesa Davisa, Stana Getza, Johna Coltrana, Charlesa Lloyda, do Keitha Jaretta, Johna Scofielda in še bi lahko naštevali.

V Ljubljani je nastopil večkrat, tokrat se je predstavil z zasedbo The Jack DeJohnette Group, ki jo poleg njegovega dolgoletnega spremljevalca na basu Jeroma Harrisa, sestavljajo nekoliko mlajši glasbeniki; odlični alt saksofonist Rudresh Mahanthappa, kitarist David Fiuczynski ter George Colligan na klaviaturah ter trobenti.  Na odru sta se tako precej naravno ustvarila dva pola, izkušena, precizna in udarna ritem sekcija na eni, ter improvizacijsko naravnan, zvedav in na trenutke nepredvidljiv trojček solistov na drugi strani. Ritem je seveda v vseh pogledih narekoval DeJohnette, ki je skladbam dajal osnovno strukturo, a obenem ves čas puščal ostalim glasbenikom na široko odprta vrata glasbenega improviziranja. Kljub temu, da se skladbe iz koncerta v koncert spreminjajo,  o usklajenosti njihovih izvajalcev ni dvoma. Konec koncev jih je DeJohnette izbral prav zato, ker je vedel, da bodo njegovo glasbo interpretirali tako, kot je želel sam. Tako je nastala impresivna predstava jazzovskega fusiona, na kateri smo slišali šest kompozicij iz precej različnih obdobij, od Tango African z albuma Music We Are, do deset let starejše Priestesses of the Mist z albuma Oneness in novejše Six Into Four, ki jo je mojster, skupaj z impresivnim bobnarskim uvodom  prihranil za konec. No, čisto za konec, ko ga je navdušen avditorij z aplavzom privabil nazaj iz zaodrja, je iz rokava stresel poklon legendi, skladbo Miles.

Koncert  je bil tako povezana, a kljub temu  zelo solistična predstava, v kateri je blestel predvsem neustavljivi Rudresh Mahanthappa. Ko je za trobento poprijel še klaviaturist, se je ustvarilo čudovito sozvočje teh dveh instrumentov.  Sicer pa je bilo sozvočij bolj malo, saj so si trije glasbeniki v svojih solih iz pesmi v pesem bolj sledili, kot jih soustvarjali.  Kljub temu, da je vsak glasbenik dodal svoj kamenček v mozaik free-jazzovsko obarvanega večera,  se je tako na trenutke porajala misel, da ne bi bilo nič narobe, če bi na odru gledali le trio DeJohnette-Mahanthappa-Harris.

A v kateri koli zasedbi je bil obisk koncerta obvezna in navdihujoča lekcija za vse jazzerje, študente glasbe in ljubitelje jazzovske godbe. Ti bodo na svoj račun znova prišli že prihodnji mesec, ko se bosta na odru Kina Šiška ustavili še dve legendi – Jan Garbarek in Trilok Gurtu.

Tekst: Ines Kočar
Foto: Tjaša Janovljak 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.