Tom Jones – zlatoporočenec še vedno nagajivo seksapilen

Tom Jones v Areni

Hrvaška / Pula / Arena
14. 8. 2012

“Sexbomb sexbomb you’re my sexbomb and you can give it to me when I need to be turned on” je leta 2000 odmevalo z radijskih postaj in zvočnikov ob plesiščih. Pesem s prodajno najuspešnejšega albuma Toma Jonesa, Reload (1999), s katerim se je, po nekaj komercialno manj uspešnih albumih, in zadnjem velikem hitu priredbi Princove pesmi Kiss (1988), vrnil na veliko sceno, mu je zagotovilo prepoznavnost ne le med starejšo publiko. Na skupno 35 izdanih ploščah prodanih v več kot 100 milijonih se je pevec preizkusil v številnih glasbenih zvrsteh, od klasičnega popevkarstva do popa, bluesa, countryja in jazza, a najbolj se je vedno znašel v mešanici ritmov popa, bluesa in rokenrola posipanega z nagajivo seksapilnostjo, zaradi katere so mu v mlajših letih oboževalke na oder zastonj odvrgle številne spodnje hlačke, saj se je pevec “vsak večer”, če verjamemo poročnim zaobljubam, vrnil k svoji ženi, s katero sta poročena že več kot 50 let. Skozi čas, prvi singel Chills And Fever je izdal že davnega leta 1964, je njegov zaščitni znak močan baritonski glas, za razliko od večine drugih starejših moških izvajalcev, ostal povsem enak. To so se lahko prepričali tudi obiskovalci že drugega njegovega koncerta v letu dni na hrvaških tleh. Tisti, ki so na koncert prišli migat z zadnjo platjo v funki ritmih pop-blues-rokenrola, s koncerta niso odšli razočarani, temveč navdušeni.

Prizorišče koncerta je bila tokrat idilična puljska Arena, eno izmed najboljših poletnih prireditvenih prostorov v naši bližini, ki je kot prireditveni prostor postala prepoznavna kot domača baza jugoslovanskega filmskega festivala (danes Puljski filmski festival). Od lanskoletne prenove sije Arena v še lepši luči, obiskovalcem so tako recimo prihranjeni vzdihljaji nad neurejenostjo toaletnih prostorov. Čeravno je bila na kartah kot ura pričetka napisana osma ura, se je vedelo, da Tom na oder ne bo stopil pred deveto uro, dejansko pa je z desetčlanskim bendom (dva kitarista, basist, trije pihalci, bobnar, klaviaturist, dve spremljevalni vokalistki), oder zasedel ob pol deseti uri zvečer. Nekateri malo starejši obiskovalci, ki so bili na koncertu kljub dobri zastopanosti mlajše publike – ki se je koncerta udeležila kljub razširjenemu prepričanju, da je to pač muzika za starejše – vendarle v večini, so bili nad tem rahlo nejevoljni, saj je bilo njihovo prerivanje in prehitevanje čakajočih v vrsti za vstop na koncert, vse za to, da bi Toma čimpreje ugledali, dokaj zaman.  Nato pa je na oder vendarle stopil legendarni pevec ter v dobri uri in pol nanizal večino svojih najbolj prepoznavnih uspešnic  (It’s not UnusualDelilah, What’s New Pussycat (v izvirniku Burt Bacharach), I’ll Never Fall In Love Again (v izvirniku Lonnie Donegan), Hard to Handle (v izvirniku Otis Redding), If I Only Knew, Green Green Gras of Home, You Can Leave Your Hat On (v izvirniku Joe Cocker) in že omenjena Sexbomb), nekatere malo manj znane pesmi (Mama Told Me not to Come, sveža Evil (v izvirniku Howlin Wolf) iz serije blues singlov Third Man Records Blue Series) ter se posvetil tudi predzadnji plošči Praise & Blame (2010), Didn’t It Rain (v izvirniku Ohia) in zadnjem albumu priredb znanih pesmi drugih izvajalcev, Spirit in The Room (2012); Tower Song (v izvirniku Leonard Cohen). 

Tom Jones  je kot avtor pesmi prvič sodeloval šele pri 68. letih, na albumu 24 Hours (2008). Zaslovel je kot pevec pesmi drugih avtorjev, kot odličen zabavljač in zapeljivec, katerega glas pride najbolj do izraza v živih nastopih ob odlični spremljevalni zasedbi bobnarja in ostale desetčlanske zasedbe, ki poskrbi, da so sedišča na njegovih koncertih povsem nepotrebna. V puljski Areni ni bilo nič drugače. »Dobra muzika se kot dobro vino z leti pač ne postara, ampak je – ponavadi s kančkom primesi nostalgije – še boljša, kot je bila ob izidu« sem razmišljala ob odhodu iz Arene, ko so mi v glavi še doneli takti zadnje pesmi podaljška koncerta Women and girls, rule my world I said they rule my world (Kiss), medtem ko so se nekateri obiskovalci že zapodili po nočnih ogledih in nakupih na razprodaje v bližnje trgovine.

Polona Černič

 

 

Povezani članki:

Značke: