Razprodani Soundwave Festival

Soundwave Festival

Hrvaška / Tisno
19.-23. 7 2012

Soundwave Festival se je z letošnjim letom preselil iz Petrčane pri Zadru v dalmatinsko mestece Tisno, poleg otoka Murter. Glede na to, da je bila prejšnja lokacija idealna za festival kot je Soundwave, ki velja za enega izmed manjših festivalov, se je tudi lokacija v Tisnu izkazala za idealni novi dom festivala, saj je v primerjavi s Petrčani bolj prostorna.

Festival so tokrat razprodali že v aprilu, popularne boat party žure pa pred začetkom festivala. Ker se je festivalsko dogajanje zaključilo okoli ene ali druge ure ponoči, se je za zabave željne odvijal uradni after-party v klubu Barbarella, kjer je bil vstop s festivalsko zapestnico brezplačen, prevoz z avtobusom pa v obe smeri 30 kun. Apartmajev v Tisnu in bližnji okolici ni bilo mogoče dobiti  kakšna dva tedna pred festivalom, prav tako je bil zaseden kamp, ki se nahaja neposredno na festivalskem prizorišču. Angleži so se odločili, da okupirajo mesto in se predajo noremu žuru ob dobri glasbi, morju in soncu.

Tokrat je festival v četrtek odprl Iggi Dubs na manjšem odru na obali, do konca razplesal pa DJ Cheeba, ki je lansko leto imel čast, da je bil zadnji, ki je nastopal v Petrčanih. Petek je bil uradni začetek festivala, kjer se je dogajanje začelo že ob enih popoldne s Pedestrian, presežek večera so bili Hyponik, KidKanevil, Ghostpoet in DJ Yoda, kateremu je vsake toliko gramofon ušel malce izpod nadzora, vendar je perfektno zakamufliral napako in nizal priznane hip-hop, funky, drum´n´bass pa tudi komercialne pop popevke, eno za drugo. Množica je bila navdušena in na koncu večera utrujena od poplesovanja. Sobota je bila rezervirana za izvajalce kot so Riot Jazz, The hidden Orchestra, Wah Wah 45s, Belleruche, Fink, Jonny Dub, Plaid in Eliphino. Ancho-song, ki so lansko leto nastopali na malem odru pred maloštevilčno publiko, so bili letos deležni pravega nasprotja. Odigrali so vrhunski line up, na velikem odru in velika množica poslušalcev pod njim je bila navdušena. Sledili so Plaid, vrhunec večera in hkrati tudi festivala, pa je bil DJ Kentaro. Ob njegovem DJ/VJ setu je publika pristala v plesnem transu, prah na plesišču se je dvignil v ogromen prašen oblak nad publiko, ki jo je to samo še podžgalo, da so zahtevali še več in več od Kentara. Seveda jih je uslišal in jim postregel z vrhunskim drum´n´bass, dub step glasbeno mešanico. Nedeljski dan je zaznamovala močna burja in par kapljic proti večeru, vendar so se organizatorji kljub težkim vremenskim razmeram odločili, da festival pripeljejo do konca. Sicer se je festival začel z uro zamude vendar smo bili deležni izvajalcev, ki so bili na razporedu. Tako smo poslušali Matthew Halsall, Submotion Orcestra, Dj Chris Read in De La Soul. Ponedeljek je bil rezerviran za Tom Basista, Riot Jazz, A State of Mind, Yannah Valdeit in ostale, vendar smo zaradi močne burje zapustili prizorišče in se podali na pot proti domu.

Soundwave 2012 se je zaključil in že čakamo na line up Soundwavea 2013, peto edicijo festivala. No, pa tudi če ne bo oh in sploh od line upa, mi pridemo in si drznim trditi, da par tisoč Angležev tudi, kar bo pripomoglo, da si bomo festival Soundwave zapomnili kot festival pozitivnih ritmov in pozitivnih ljudi.

Tekst: Ana Marija Prelogar
Foto: Igor Vuk

Videoposnetek vrhunca festivala z DJ Kentaro:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=keqfXQugwZg&feature=youtu.be[/youtube]

Povezani članki:

Značke: