Ylonizacija uspela!

Ylon Festival

Ylon Festival

Ljubljana / Gospodarsko razstavišče
26. 5. 2012
Vstopnina: od 15 EUR za parter v predprodaji navzgor, kar pa sploh ni tako pomembno, saj je 1 EUR od vsake prodane vstopnice šel v Ylon sklad v podporo mladim talentom
Vzdušje: Ylonergija!

Ylon je več kot festival, je gibanje, novi val in svežina. Na spletni strani smo lahko prebrali: »Z ukinitvijo Ministrstva za kulturo se je v nas dodatno prebudila zavest o nadaljnjem vzpodbujanju razvoja kulture na različne načine. Celoletni tečaji bodo potekali v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih.  Otroci bodo lahko izbirali med učenjem kitare, bas kitare, bobnov, klavirja, računalniške glasbe ali šolo petja. YLON sklad ni ustanovljen z namenom dodatne medijske pozornosti, saj ima YLON projekt že sam po sebi natančno začrtano strategijo komuniciranja in močno podporo s stran medijev in VIP osebnosti. Poleg organizacije kvalitetnega  projekta, si želimo narediti tudi nekaj dobrega, nekaj pozitivnega, ker je to v skladu z YLON konceptom, z YLON filozofijo.  Pri tem projektu želimo doseči dvoje: – razvoj potencialov posameznega individuma, ki je pomemben tudi za nadaljnji razvoj zdrave družbe – širjenje zavesti v javnosti z ustvarjanjem novih trendov in vrednot. Projekt je podprlo tudi Gospodarsko razstavišče. Sejem MUZA (festival knjige in umetnosti), ki se bo istočasno dogajal na GR, močno podpira razvoj kulture in ustvarjalnosti. Zato bomo otrokom poleg celoletnega tečaja podarili tudi glasbilo. S prodajo vsake vstopnice bomo 1 EUR namenili v YLON sklad za pomoč mladim  talentom, nadarjenim otrokom iz socialno ogroženih družin.« (Vir: https://www.facebook.com/ylon.si?v=app_293868660685113)

Ylon je torej nekaj več. Žalostno, da je vest o njem do nas prišla tako zelo pozno, a na srečo ne prepozno, saj smo vseeno doživeli sobotno Ylonizacijo. Gospodarsko razstavišče se je odelo v čudovito Ylon podobo, kjer se je dalo videti, da je nekdo posebno pozornost posvetil estetiki. Od dekoracije, do odra v obliki črke (da, uganili ste) »Y« pa vse do kozarčkov, ki so v temi svetili na ličnih šankih in mičnih gospodičen, ki so poplesavale po prostoru v ekstravagantni opravi – vse to je Ylon svet – svet, ki nam je všeč!

Priznamo, da še vedno ne razumemo delitve na parter, VIP, super VIP »megazakonthebestVIP« in kaj je še tega, zato tudi tokrat tega koncepta nismo popolnoma dojeli, smo pa opazili, da se je ta »posvečen« del dvorane dobrega, starega »gospodarca«, zapolnil prej, kot parter oz. plesišče. Se pa na VIP-ih ni kaj dosti plesalo, kar je nekako škoda, saj je bila glasba od trenutka našega vstopa pa vse do odhoda domov s prvo zarjo, več kot odlična. Za Davida Moralesa smo vedeli, da bo dober – ker je bil že neštetokrat do sedaj, seveda je bil tudi zgoraj brez, kar očitno ostaja njegov zaščitni znak, nismo pa pričakovali, da nas bodo navdušili tudi ostali gosti. Sarah Louise, ki deluje pod okriljem Hed Kandi, je servirala pravo Hed Kandi izkušnjo na najbolj funky, speven in vokalen način. Kljub relativno praznemu plesišču se ni dala zmesti in iz nje je sijala prav posebna pozitivna energija, ki se je popolnoma zlila z glasbo. Nekako smo podoživeli večer v ibiškem Il Divinu, kjer je ekipa Hed Kandi vedno znala pripraviti nekaj posebnega. Od Bingo Players tudi nismo pričakovali veliko, a sta bila pošteno plesna. Razen nekaj trenutkov tišine, ki jih gre najbrž pripisati tehničnim težavam, je bil njun set zelo prepričljiv, čeprav bolj komercialen. Shawnee Taylor ima mogočen glas in njen nastop je bil zelo simpatičen, sploh, ko je po nekaj minutah nastopa odvrgla vratolomne pete in se povsem vživela. Skoraj ni bilo glasu v dvorani, ki ji ne bi pomagal pri »Stronger«. Splošno vzdušje je pokvarilo le nekaj očitno »alkoholno prestrašenih« junakov, ki so jih varnostnice pridno pospravljale iz odra, da se ne bi preveč približali pevki. Žalosten, a dokaj pogost prizor na naših tleh. Starkillers sta zadala suveren smrtni udarec že tako fantastični noči in počasi smo se odpravili v prijetno ljubljansko jutro.

Ylon festival je prinesel svež veter v plejado masovk, ki jih zadnje čase gosti Gospodarsko razstavišče. Baje, da je bil v osrednji Sloveniji tudi že prej precej odmeven, žal v naših krajih o njem nismo veliko slišali, kar je velik škoda, saj bi si zagotovo zaslužil tudi kakšnega obiskovalca več. Poleg glasbenih in estetskih užitkov nam je ponudil tudi odlično organizacijo ter neko posebno Ylon pozitivo, zaradi katere z veseljem gremo v goste Ylon sveta tudi v prihodnje. Ylonizacija je vsekakor uspela!

Tekst: Barbara P.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: