Bernays Propaganda: glasba ni samo zabava

Bernays Propaganda

Ljubljana / AKC Metelkova mesto / Gala Hala
2.2.2012

Mnogo je ljudi, ki besedilom v glasbi ne dajejo posebnega pomena. Ti bi prišli na koncert Bernays Propaganda, najprej malo pomigali in do vrhunca ob, recimo, Uživaš li vo svoja pridružba, povsem padli pod vpliv plesnih post-punk napevov ter karizmatične pevke Kristine. Na koncu bi rekli, da so se pošteno zabavali. Kdor bi šel po koncertu vseeno pobrskat za besedili, bi bil pošteno presenečen. Njihova glasba je kvečjemu navidezno lahkotna in teme, ki jih obdelujejo v svojih pesmih, so v resnici vse prej kot razlog za ples.

Bend nosi ime po delu Edwarda Bernaysa, t.i. očeta stikov z javnostmi. To je dokaj nevtralen opis nekoga, ki je delal v prepričanju, da je treba množice, iracionalne in nevarne kot so, v času razmaha demokracije zatreti in kontrolirati preko manipulacije z njihovimi podzavestnimi željami. Ob tem ne presenti dejstvo, da govorimo o nečaku Sigmunda Freuda, moža, ki ga pozna le malo ljudi, a velja za enega najvpivnejših ljudi 20. stoletja. O njegovem delu obširno govori BBC-jev dokumenratec The Century of the Self.

Pravijo, da zagovarjajo ideologijo poštenega življenja. V svojih besedilih bodisi direktno bodisi metaforično kritizirajo potrošniško družbo, oblast na splošno, korupcijo, izpostavljajo krivice, zagovarjajo pravice, spodbujajo nepokorščino in pozivajo, da mislimo s svojo glavo. K prvemu albumu Happiness Machines so dodali tudi Kristinin zapis o nasilju nad živalmi. Pogosto sodelujejo na različnih shodih, podpirajo aktiviste, anarhiste, drugačne. Skratka, veliko imajo povedati. Kristina pravi, da glasba ni samo zabava, ampak je dobro, če bi ljudje po plesu podebatirali tudi o pametnih stvareh.

Bernays Propaganda so mlada, a ne neizkušena zasedba. V približno petih letih obstoja imajo za sabo dva albuma (poleg omenjenega Hapinness Machines še My Personal Holiday) in zares ogromno nastopov. Tudi pri nas so pravzaprav že stari znanci. Tokrat so nastopili na uradni otvoritvi prenovljene Gala Hale in nam servirali še enega svojih eksplozivnih nastopov.

Fantje sicer postanejo glavni akterji, ko Kristina zapusti oder in nastopijo kot Xaxaxa (če smo dosledni, je njihova glasbena pot zelo bogata, povezati jih je treba tudi z zasedbami kot sta FxPxOx in PMG Collective). V tej zasedbi pa dominira ona in to ne samo zato, ker je lepa punca, ki so jo poslali stat v ospredje. Njen energičen vokal pač ne more biti drugo kot najbolj udarna komponenta ekipnega ustvarjalnega produkta. Medtem bobni narekujejo oster ritem, ki redko dovoli pavzo za pošten vdih, bas drži čvrsto linijo – to je podlaga, ki na koncu kitari dovoli izkoristiti številne prostostne stopnje. In čeprav črpajo iz zapuščine kultnih bendov, ki so bili navdih mnogim, je rezultat presenetljivo neobremenjen, ekipi lasten prepoznaven zvok. Kar nekako groteskna se zdi ta kombinacija entuziastičnih plesnih ritmov in besedil, ki so ena sama slaba novica.

A ob vsem tem Bernays Propaganda niso ciniki in ne pesimisti. Iskreno verjamejo, da, če identificiramo probleme današnje družbe, angažiramo dovolj ljudi, lahko nekega dne vsi živimo v svetu, ki je boljši od tega, ki smo si ga pustili ustvariti. Bend je njihovo sredstvo za dosego tega cilja. Kaj si pa za to naredil ti?

Ivana Novak

Povezani članki: