Dobra volja, kjer je smrt najbolj živa – Insomnium in Dark Tranquillity v Cvetličarni

DT_INS_3975a

Ljubljana / Cvetličarna
16.10.2010
Vstopnina: 22/ 25 €

To soboto se je v ljubljanski Cvetličarni odvijal nekakšen “must see” za ljubitelje death metala v njegovi melodični obliki. V okviru turneje Where Death is Most Alive v svoji drugi izvedbi so nas znova obiskali še vedno živahne švedske staroste Dark Tranquillity v skandinavski navezi z Insomnium. Kot gostje so nastopili še grški žanrski potpourri Scar of the Sun.

Skupine so se na odru zvrstile po trajanju staža in začeli so najmlajši Scar of the Sun, ki so tokrat prvič nastopili v Sloveniji. Leta 2004 ustanovljena skupina združuje gothic in doom metal s sintetičnimi dodatki in se pretežno zanaša na (nekoliko prehlajen?) čistejši vokal. S petimi odigranimi pesmimi so prepričljivo predstavili večino do sedaj izdanega materiala, oder pa nato predali Fincem.

Odlični Insomnium so v svoji glasbi razvili bolj umirjen in otožen pristop k melodičnemu death metalu. Njihov nastop pa je bil pravo nasprotje melanholije, saj so bili očitno zelo dobro razpoloženi. V Slovenijo so se vrnili in pevec Sevänen je to tudi navdušeno pokazal ter občinstvo spravljal v dobro voljo s svojimi frazami in glasno podporo nekaterim slovenskim športnikom (v nordijskih disciplinah, seveda). Tako kot Švedi imajo tudi Insomnium za seboj že precej kilometrine, saj skupaj igrajo od poznih devetdesetih. Postregli so predvsem z materialom z zadnjih dveh albumov, manjkala pa ni tudi skladba Weather the Storm, ki je letos povezala skupino z Dark Tranquillity.

Kot zadnji so občinstvo razgreli še zvezde večera. Dark Tranquillity so ena od skupin, ki so dale zagon göteborški metalski šoli in pravzaprav utemeljile zvrst melodičnega death-a. Prisrčno nasmejani Mikael Stanne je s publiko dobesedno flirtal in fantje so kar sevali energijo skozi celoten koncert, ki kljub zvrstitvi treh skupin nikakor ni bil kratek. Dark Tranquillity v dobri uri in pol niso preigravali le novejših skladb, ampak so poskrbeli tudi za obiskovalce, ki jih spremljajo dlje časa, saj niso skoparili z materialom iz različnih obdobij svojega ustvarjanja, ki traja že več kot dvajset let. Vsako skladbo je spremljala tudi pripadajoča projekcija, kar je dalo zvoku še grafično podobo (velja omeniti, da med drugimi prikazan video za skladbo Monochromatic Stains bojda prihaja izpod rok bobnarja istega večera nastopajočih Scar of the Sun, ki je tudi likovnik v ozadju izdelkov svoje trenutne skupine).

Večer v Cvetličarni je vsekakor ponudil vse, kar od nastopa lahko pričakujemo in odziv občinstva je bil dober, četudi bolj umirjen kot smo z metalskih koncertov vajeni. Glede na to, da je glasba nastopajočih na trenutke bolj meditativna kot razbijaška, tudi to ne preseneča.

Tekst: Miloš Vittori
Foto: Tina Rus

Fotogalerija:

Povezani članki:

Značke: